open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Zaimović: Ne može 13 Hrvata biti važnije od 13 Bošnjaka u Domu naroda
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović podsjetio je da su članovi nekadašnje "Trojke" kazali prije izbora da će HDZ biti nezaobilazna zbog činjenice da su računali da će zahvaljujući visokom predstavniku Schmidtu i njegovim intervencijama na Ustav i Izborni zakon imati većinu u Klubu Hrvata, a nisu računali da bi SDA mogla imati većinu u Klubu Bošnjaka.
11.01.2023. u 12:20
get url
text

- Po toj logici i mi smo sada nezaobilazni, jer ne može 13 Hrvata biti važnije od 13 Bošnjaka u klubovima u Domu naroda. Moraju se napraviti većine s kojima će ova država moći normalno da funkcioniše – rekao je Zaimović.

Navodi da ni SDA neće s dijelovima "Osmorke", ali da svi skupa moraju uvažavati činjenicu da su izabrani kako bi brinuli o ljudima i državi na bazi kompromisa koje je potrebno napraviti.

- Ako je logika da neko ima prostu većinu pa zbog toga neće s nama, evo i mi imamo većinu zbog koje nećemo s njima. Ne trebamo biti takvi političari, moramo imati šire poglede i ne voditi se ličnim interesima i osvetama, nego da se vodimo interesima ljudi koji su nas birali – naveo je.

Ističe da bi budžet trebao biti usvojen do kraja januara, te da bi za petnaestak dana trebala biti održana sjednica Parlamenta na kojoj će se raspravljati o budžetu.

Smatra da niko nema pravo, bez obzira na ostavke i politička prepucavanja, odugovlačiti s usvajanjem budžeta.

- Usvajanje odluke o privremenom finansiranju značilo bi da nema povećanja penzija i blokadu funkcionisanja nekih segmenata vanbudžetskih fondova, prije svega Zavoda zdravstvenog osiguranja – dodao je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.