open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zaimović: Nikada nismo dobili smislen odgovor iz Sekretarijata PSBiH zašto ne možemo koristiti Veliku salu
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji broji 98 zastupnika u nekoliko navrata se od početka pandemije obratio Sekretarijatu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ustupanje Velike sale za zasjedanja, ali je svaki put odbijen.
18.07.2020. u 16:19
get url
text

Razloge odbijanja nikada nisu dobili. Naime, sala Parlamenta FBiH u kojoj su se ranije održavale sjednice ne ispunjava higijensko-epidemiološke uvjete u doba koronavirusa za boravak 98 zastupnika.

Zbog svega, i narednu sjednicu Zastupnički dom FBiH će 28. jula održati online.

Pravimo bespotrebne troškove 

- Nikada iz službe u Parlamentu BiH nismo dobili smislen odgovor zašto su nas tri puta odbili, zašto nam nisu omogućili održavanje sjednice u Velikoj sali koja ima 126 mjesta. Ponovo smo napisali zahtjev, dobili smo usmeni odgovor da ne možemo salu dobiti, pismeni nismo, i nažalost, tako je - govori nam Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.

Podsjeća da su zbog takvog stava Sekretarijata Parlamenta BiH bili prinuđeni održati jednu od sjednica u hotelu.

- Troškovi su bili 2.500 KM, što i nije puno, ali je bilo nepotrebno, kada smo to mogli organizirati u Velikoj sali Parlamenta BiH. Ne znam ljude koji odlučuju o tome, koji su razlozi, šta može nagnati te ljude da ne dozvole da jedan parlament koristi salu nečega što je državno, što je vlasništvo građana ove države. Ne razumijem. Pogotovo što se u istim tim salama održavaju i razno-razne konferencije, kongresi stranaka, a da to ne može jedan od parlamenata, za mene je besmisleno, ružno. Neki službenici odlučuje da li će tu raditi parlament ili neće. Prošli put platforma je funkcionirala, nadam se da će i sada - rekao nam je Zaimović.

Zatražili smo i komentar Jasmina Duvnjaka, predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Oni pokazuju ignoranciju umjesto solidarnosti 

- U ovakvoj epidemiološkoj situaciji mislim da je to očigledan primjer potpunog odsustva jedne društvene solidarnosti. Umjesto da izlazimo jedni drugima ususret, oni pokazuju jednu ignoranciju, koja je nečuvena i neprimjerena za normalne okolnosti, a kamoli za vanredne. Treba vidjeti ko to opstruira. Mi se tamo ne bismo sastajali da feštamo nego da donosimo odluke u interesu građana FBiH, a u osnovi države Bosne i Hercegovine - rekao nam je Duvnjak.

Kolegij Sekretarijata Parlamentarne skupštine koji je odbio Zastupnički dom FBiH za korištenje sale bio je u sastavu Marina Vukoje, sekretara Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Gordane Živković, sekretara Doma naroda Parlamenta BiH, i sekretara Zajedničke službe Kenana Vehabovića. Iako smo ih pisanim putem upitali zašto je Zastupnički dom FBiH odbijen kada je riječ o Velikoj sali, odgovore nismo dobili. Pitanja smo poslali 1. jula. U međuvremenu, tačnije, od 10. jula umjesto Vehabovića, za sekretara Zajednične službe postavljen je Mirza Imamović.

Vehabović je kroz ranije istupe za medije kazao kako za odobrenje korištenja Velike sale nije bilo koncenzusa ne kazavši ko je od članova Kolegija Sekretarijata Parlamenta BiH bio protiv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.