open-navfaktor-logo
search
Klub zastupnika SDA
Zaimović: Parlamentarna većina FBiH neće da rješava probleme građana dok ne riješe svoje pozicije, zato je odgođena sjednica
Parlamentarna većina neće da rješava svakodnevne probleme građana dok ne riješe probleme pozicioniranja svojih članova unutar vlasti i to je razlog zašto je odgođena današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, istakao je Mirsad Zaimović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu FBiH, na vanrednoj press konferenciji ovog kluba.
21.06.2023. u 11:08
get url
text

VEZANI TEKST - Odgođena sjednica Zastupničkog doma FBiH

Formalno obrazloženje odgode sjednice bilo je da nedostaju uvjerenja Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine za tri zastupnika većine koji trebaju naslijediti one koji su imenovani u izvršnu vlast. No CIK se oglasio da to ne može biti razlog za neodržavanje sjednice.

- Suštinski razlozi su to što navrat nanos sklopljena parlamentarna većina se bavi pozicioniranjem ljudi već sedam mjeseci i drugi razlog da rukovodstvo Parlamenta postaje rukovodstvo parlamentarne većine što je opasan presedan.

Dnevni red današnje redovne sjednice je bio benigan. Imamo tri reformska zakona iz oblasti upravljanja električnom energijom, koji su potrebni, koji su zahtjevi EU-a, koje je napravila prošla vlada i mi bismo ih podržali. Radi se o tačkama dnevnog reda koje mi primamo k znanju. Za sve tačke prije posljednje tačke o imenovanjima nije bila upitna parlamentarna većina. Ne razumijem zašto nismo održali sjednicu. Jasno je da postoje ucjene od onih aktera parlamentarne većine da neće da rješavaju svakodnevne probleme građana dok ne riješe probleme pozicioniranja svojih članova unutar vlasti - kazao je Zaimović, te dodao da ne tvrde da se većina raspala nego da se ucjenjuju međusobno pa tri zastupnika (iz Kluba PDA) ucjenjuju imenovanjem Arnela Isaka na poziciju dopredsjedavajućeg doma, a HDZ ucjenjuje imenovanjem Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

{$galerijaFotografija}

Zaimović je istakao da su za danas planirali, s obzirom na to da nisu dosad imali čestite sjednice, raspravljati o pomoći stanovništvu pogođenom poplavama, baviti se definiranjem rješenja za djecu oboljelu od cistične fibroze, narušenom sigurnosnom situacijom, pitanjem finansiranja naših olimpijaca, zaključcima radnih tijela koja nude rješenja iz obalsti ekonomije, te tražiti da vide da li parlamentarna većina ima program rada Parlamenta i Vlade koji se ne nudi već sedmi mjesec.

- Sve je odgođeno. Parlament je prestao da radi zbog izbora i imenovanja. Nema sjednica. U prethodnom mandatu, kada su bile i dvije godine pandemije, nije prošao mjesec da nismo imali zasjedanje. Snalazili smo se, radili online, ali bavili smo se životnim pitanjima građana. Danas kada imamo sve uvjete bavimo se izborima i imenovanjima dok se problemi nagomilavaju - rekao je Zaimović, koji je u prošlom mandatu bio predsjedavajući Zastupničkog doma.

Istakao je i da je rukovodstvo doma sazivalo sastanke parlamentarne većine iako u poslovniku te postoji parlamentarna većina kao forum već postoju rukovodstvo, forum Parlamenta, klubovi zastupnika, pa je svako takvo sazivanje sastanaka s nečim što ne postoji kao forum, u kojim se koriste resursi Parlamenta, zloupotreba.

- Ako se ovakva praksa nastavi poduzet ćemo mjere u skladu sa zakonom i poslovnikom u vezi s rukovodstvom Parlamenta. I početi koristiti poslovnički mehanizam zahtijevanja hitnih sjednica. Imamo 26 zastupnika, a 20 može u svakom trenutku tražiti hitnu sjednicu. Da se konačno počnemo baviti rješavanjem problema građana - najavio je Zaimović.

Napomenuo je da istovremeno, dok nema čestitih sjednica, zastupnici redovno ovih sedam mjeseci primaju plaće, paušal, naknade.

SDA press, Parlament FBiH, 21.06.2023
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.