open-navfaktor-logo
search
Izmjena propisa
Zaimović: Schmidt treba objasniti indicije predstavnika "Osmorke" u vezi sa Domom naroda FBiH
Najava predstavnika "Osmorke" da će ponovo doći do izmjena propisa, kada je u pitanju uloga Doma naroda, otvara sasvim ozbiljne sumnje da visoki predstavnik ponovo priprema intervenciju u propise Federacije, izjavio je zastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije BiH Mirsad Zaimović.
04.01.2023. u 20:01
get url
text

Pozvao je Christiana Schmidta da pojasni o kakvim se konkretno izmjenama radi, s obzirom na jasne najave predstavnika "Osmorke", "naročito ako imamo u vidu da je već jednom došlo do prilično netransparentnog procesa izmjena Ustava ljetos, koji su doveli do protesta građana".

- Ne znam šta su Schmidtove namjere, na njemu je da objasni o čemu govore. Ali ako OHR uistinu namjerava ponovo mijenjati propise, onda će Schmidt izgubiti kredibilitet, jer već jednom ih je mijenjao da bi omogućio HDZ-u vlast, a sada bi to radio za potrebe "Osmorke" - kazao je Zaimović.

Dodaje da je nedopustivo i mogle bi se, kako navodi, očekivati ogromne političke, pa i društvene turbulencije, ako bi Schmidt mijenjao propise za račun kako bi preferirao jednu političku koaliciju, a nanio štetu SDA.

- To zvuči kao povratak u neke sisteme koji se ne mogu nazvati demokratskim gdje je u Ustavu bilo upisano kojoj partiji pripada vlast, bez obzira na volju naroda.

VEZANI TEKST - Kasumović okrivio novinare da Dodika "hrane": Neće biti blokada u Domu naroda FBiH, slijede izmjene propisa

Otvara se pitanje, da li možda na kraju očekivati da se u Ustav direktno upiše da će vlast ubuduće biti HDZ i "Osmorka" i čemu onda uopće izbori, kao i demokratske institucije. Pozivam OHR da pojasni navedene indicije, te da vrlo ozbiljno shvati trenutnu situaciju u BiH - zaključio je Zaimović.

Fuad Kasumović, predsjednik Bosanskohercegovačke inicijativa - KF koji je danas bio domaćin sastanka stranaka "Osmorke", nakon višesatnih razgovora izjavio je novinarima da će biti deblokiran proces formiranja vlasti na svim nivoima i da neće biti "nikakvih problema oko Doma naroda" te da "veoma brzo slijede izmjene propisa kako se imenuje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.