open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zaimović: SDA je pobjednička stranka i ima kapacitet da se suprotstavi stvarima koje se rade protiv BiH
Mirsad Zaimović, zastupnik SDA u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je za Faktor da uprkos upitnom nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma FBiH "Osmorke" i koalicionih partnera, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo, neće tražiti ocjenu ustavnosti te sjednice.
21.12.2022. u 07:52
get url
text

On se osvrnuo i na Sporazum "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a kazavši kako dosta toga nerazjašnjeno, šta će biti sa državnom imovinom, u kojem smjeru su planirane izmjene Izbornog zakona...

"Nismo tražili ocjenu ustanovnosti"

Zaimović je u svojstvu predsjedavajućeg konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma FBiH 1. decembra prekinuo sjednicu iz više razloga, a jedan od njih je što u prijedlogu novog rukovodstva nije bilo Bošnjaka i najavio njen nastavak za 5. decembar. Nakon toga je napustio salu kao i zastupnici SDA. "Osmorka" i koalicioni partneri su potom održali sastanak i donijeli zaključak o nastavku sjednice na kojoj su imenovali novo rukovodstvo.

- Ma nismo tražili ocjenu ustavnosti nastavka sjednice. Ima tu mnogo upitnika. Veliko je pitanje da li je u skladu sa Poslovnikom ono što je većina trenutno napravila u Zastupničkom domu, ali niko nije tražio ocjenu ustavnosti. Ako postoji većina, ne bih tu da pravimo problem.

Nismo pravili ni prije četiri godine. Nećemo tražiti pitanje ustavnosti, ali pod velikim je pitanjem nastavak sjednice, tamo nije bilo čak ni najstarijeg zastupnika koji bi mogao voditi sjednicu u slučaju da to ne radi predsjedavajući konstituirajuće sjednice - govori nam Zaimović i dodaje:

- Ja sam sa momentom polaganja zakletve prestao biti predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH. Od tog momenta sam bio predsjedavajući konstituirajuće sjednice. Ono što smo tražili tada bilo je potpuno razumno, odlaganje sjednice za tri-četiri dana, ali većina je požurila da uradi nešto i evo s tim se stalo.

Nije bilo potrebe da se žuri, mogli smo sjednicu u ponedjeljak privesti kraju i na normalan način predati dužnost onima koji su imenovali rukovodstvo Zastupničkog doma FBiH.

Neizbježni sa 13 delegata

Objašnjava da konstituirajuća sjednica nije završena jer se moraju još imenovati radna tijela.

Osvrnuo se na predstojeće konstituranje Dom naroda FBiH.

- "Trojka" prije izbora je govorila o HDZ-u kao neizbježnom faktoru, zbog toga što su računali ili bili sigurni da će imati najmanje 13 delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda i na bazi toga, barem su tako javno govorili, počeli pregovore s njima. Ako je to argument s kojim su ušli u razgovore sa HDZ-om, onda će se ispostaviti da sada mi imamo 13 delegata, odnosno, da smo neizbježni. Onda se mora većina presložiti da bi Federacija i država počeli da funkcionišu - govori Zaimović.

Komentirajući sporazum između "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a, kaže kako je nekoliko stvari nerazjašnjeno.

Izborni zakon, RTV, državna imovina

- Spominju se izmjene Izbornog zakona, a ne govori se o kakvim izmjenama Izbornog zakona se radi. Hoće li to biti ona rješenja koja su nam nuđena u prethodne četiri godine koja su bila neprihvatljiva sa stanovišta i građanskih prava i očuvanja države.

Druga stvar su euroatlantske integracije, potpuno su zaobiđene ovim sporazumom. Treće, ne znamo šta znači definicija "reforma RTV sistema" i četvrto, šta će biti sa državnom imovinom ili šta je definisano tim sporazumom u vezi sa projektima koji se tiču korištenja državne imovine, poput projekta Buk Bijela, aerodromom Trebinje.

Govori se o sporazumu koji je kao prvi put potpisan, što nije istina, a s druge strane, sve ove bitne činjenice su prekrivene plaštom nekakvih deklarativnih izjava u vezi sa funkcionisanjem eventualne buduće vlasti - govori Zaimović.

Odgovorio je i na pitanje šta ukoliko se obistine sumnje da su HDZ-u i SNSD-u učinjeni ustupci na štetu građana, države BiH.

- Mi ćemo iskoristiti sve demokratske mehanizme koje imamo, a SDA nije mala stranka, ona je najveća stranka, pobjednička na nivou Federacije, na nivou Bosne i Hercegovine i nije stranka koja neće imati kapacitet i način da se suprotstavi onim stvarima koje se rade protiv države Bosne i Hercegovine - poručio je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.