open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Kluba SDA
Zaimović: Trojka i HDZ ne žele prihvatiti realnost da se drugačije koncipira vlast
Predsjednik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović izjavio je da Informacija o Odluci o imenovanju premijera Vlade, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH pokazuje da Trojka (SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka) sa HDZ-om BiH ne znaju izaći iz sadašnje situacije u vezi imenovanja Vlade FBiH.  
06.04.2023. u 16:19
get url
text

- Oni ne žele prihvatiti realnost da se treba na drugačiji način koncipirati vlast. Već dugo predlažemo da se naprave izmjene Ustava FBiH u pravcu da je rukovodstvo Federacije BiH obavezno dati mandat političkoj grupaciji koja kaže da ima većinu u Predstavničkom domu. U toj konstalaciji odnosa sa tom izmjenom oni bi mogli sutra napraviti Vladu FBiH i imali bi većinu i ne bi bilo više ove trakavice, Međutim, znaju oni da HDZ štiti Ustav ovakav kakav jeste radi svojih potreba – kazao je Zaimović Feni tokom pauze današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma na kojoj se razmatra navedena informacija.

Klub SDA je na sjednici predložio da se donese "deklaracija Predstavničkog doma o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata sa ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces".

Usvajanjem ove deklaracije Klub SDA predlaže da "Predstavnički dom pozove visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi bio prekršen Ustav FBiH".

Također, Klub SDA ovom deklaracijom predviđa da Predstavnički dom osudi “kontinuirane tendencije i političke prijedloge i inicijative, bez obzira dolazile one iznutra ili van BiH, čiji je cilj da imaju uspostavu sistema etno-teritorijalne supremacije i obespravljenja manjinski zastupljenih etničkih skupina na pojedinim dijelovima državne teritorije i teritorije Federacije BiH, a koje dugoročno vode do rušenja ustavnog poretka države BiH”.

Na sjednici je u toku rasprava o predloženom dnevnom redu, a Zaimović je inicirao da se Deklaracija razmatra u okviru Informacije, koja je jedina tačka dnevnog reda sjednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.