open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zaimović: Zastupnici imaju pravo da zahtijevaju hitnu sjednicu, zakazat ću sjednicu Kolegija
Početkom naredne sedmice predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović zakazat će sjednicu Kolegija na kojoj će se razgovarati o datumu hitne sjednice koju je tražilo 20 zastupnika, a na kojoj će se govoriti o nabavkama medicinske opreme, čiji povod je sporna nabavka 100 respiratora iz Kine preko firme Srebrena malina.
30.04.2020. u 15:21
get url
text
Mirsad Zaimović

Zaimović je za Faktor kazao kako svakako ima osnova za zakazivanje sjednice jer i Vlada FBiH zahtijeva njeno održavanje.

- Ja ću najprije sazvati sjednicu Kolegija, i to će biti početkom naredne sedmice, da odlučimo šta da radimo, kada da zakažemo termin za sjednicu. Imamo zahtjev od 20, čak i više zastupnika, za održavanje vanredne sjednice zbog situacije s nabavkom 100 respiratora iz Kine. Oni imaju pravo na bazi poslovnika da zahtijevaju vanrednu sjednicu. Dakle, i Vlada FBiH je tražila maltene isto, ali da se tu uključe sve aktivnosti koje je poduzeo Federalni štab CZ, uključujući ne samo ove, već sve dosadašnje nabavke. Mislim da je to dobra stvar da postoji spremnost da oni pripreme kompletnu informaciju i o ovome što traže zastupnici, ali i više od toga - rekao nam je Zaimović.

Podsjećamo, više od 20 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH potpisalo je zahtjev za hitno održavanje sjednice u vezi sa potencijalnim nepravilnostima kod javnih nabavki u aktuelnoj kriznoj situaciji. Naveli su da je cilj hitne sjednice zaustavljanje nezakonitih radnji i sprečavanje opasnosti po život građana Federacije BiH, kao i sprečavanje nanošenja ogromne materijalne štete.

Danas je i Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pokrenula istragu o radu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u periodu od proglašenja stanja nesreće u FBiH od 16. marta 2020. Komisija traži od Federalne uprave civilne zaštite dostavljanje informacije o radu tokom stanja nesreće, o postupku nabavki, posebno medicinske opreme u roku od pet dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.