open-navfaktor-logo
search
Parlament
Zaimović: Zastupnički dom FBiH dužan građanima set zakona koji trebaju pomoći privredi
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović izjavio je danas da je veoma zadovoljan šta je ovaj dom uradio u protekle četiri godine s obzirom na to da je sve vrijeme imao nedefinisanu parlamentarnu većinu i da se dvije godine radilo u uvjetima pandemije.
05.10.2022. u 13:47
get url
text

- Uprkos tome, držali smo redovne sjednice i održali smo više sjednice nego neki prethodni mandati. U takvim uvjetima smo usvojili skoro 200 zakona što u nacrtu što u prijedlogu, dok je više od 100 zakonskih rješenja stupilo na snagu – rekao je Zaimović.

Po njegovim riječima, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ostao je dužan građanima set zakona koji trebaju da pomognu privredi.

- Ti zakoni su bili dva puta u parlamentarnoj proceduri i u konačnici su se svi klubovi jednoglasno složili da zakoni o izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak, koji će olakšati privredu i smanjiti opterećenje na plaće, idu paralelno sa ovim zakonom o minimalnoj plaći, koji smo danas na vanrednoj sjednici usvojili u vidu nacrta. Danas smo napravili preduvjete da taj paket zakona tretiramo u budućnosti – istakao je Zaimović.

Podvukao je da se veoma često raspravlja da li su opravdane plate poslanika u odnosu koliko se često održavaju sjednice doma.

- Mi smo održavali kontinuitet održavanja jedne redovne sjednice u mjesecu. Nije bilo mjeseca u kojem to nismo ispoštovali bez obzira na okolnosti u kojima smo radili. Nije bilo potrebe za održavanjem više sjednica, osim što je bilo zahtjeva za održavanje tematskih sjednica. Mislim da je plaća zastupnika u Federalnom parlamentu u prosjeku oko 2.800 KM – kazao je Zaimović.

Naglasio je da se rad parlamentarca ne svodi samo na sjednice.

- Imamo pored zasjedanja formalne pripreme za sjednicu i zasjedanja radnih tijela, ali suština i najviše posla zastupnici bi trebali trošiti na analizu materijala i konsultacije sa interesnim grupacijama koje tretiraju pojedine zakone, koje ovdje usvajamo. Dakle, ima osoba za koje garantujem da su radili više nego što je prosječan dan, a ima i onih koji nisu pokazali baš neko zalaganje – poručio je Zaimović novinarima nakon održavanja današnje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Na sjednici je bez rasprave usvojen Nacrt zakona o minimalnoj plaći u Federaciji BiH i upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.