open-navfaktor-logo
search
Reagiranje na okupljanje
Zaimović: Zastupnički dom je prvi donio zaključak o zabrani gradnje mini hidroelektrana
Danas su predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka na protokol Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine predali prikupljene peticije / građanske inicijative sa oko 50.000 postpisa građana brojnih lokalnih zajednica koji su se izjasnili protiv izgradnje malih hidroelektrana.
09.05.2022. u 15:28
get url
text
Fondacija Atelje za zaštitu okoliša
Fondacija Atelje za zaštitu okoliša

Poručili su kako očekuju urgentnu reakciju od parlamentaraca u smislu usvajanja zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji prije Općih izbora.

Zatražili smo komentar predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsada Zaimovića i pitali ga kada će na dnevni red ovog doma staviti Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji.

- Prvo želim da podsjestim da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH prvi reagirao u toj oblasti i donio zaključak o zabrani izgradnje malih hidroelektrana, i to na prijedlog Kluba SDA. Druga stvar, zakon je iz Vlade Federacije BiH stigao u parlamentarnu proceduru prije 10 dana. Treća stvar, ja sam njega svakako planirao staviti na dnevni red sljedeće sjednice, a koja bi trebalo da bude 31. maja. Ono što zbunjuje, ne znam šta je cilj ove nevladine organizacije koja potencira ovu priču, da nisu nazvali kabinet, da nisu pitali da li to ide uobičajenim tokom, nego su pravili bespotrebno proteste - kazao nam je Zaimović i dodao:

- Shvatam da žele skrenuti pažnju na svoje postojanje, za stvar za koju ne treba praviti ovakvu vrstu pritisaka i protesta, jer to ide svoji tokom, barem kada je riječ o Zastupničkom domu FBiH. Donijeli su neke potpise, peticije ali kada je riječ o Parlamentu FBiH, to je potpuno nepotreban i suvišan pritisak, kada mi to svakako imamom namjeru na sljedećoj sjednici staviti na dnevni red, zakon koji tretira mini hidroelektrane.

Zaimović dodaje kako je inicijator današnjeg okupljanja pred Parlamentom FBiH Fondacija Atelje za društvene promjene.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.