open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Hrvatske ipak će biti održana?
Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske bit će održana danas u Zagrebu. Ovu informaciju za Faktor je potvrdio ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić. 
20.06.2023. u 08:35
get url
text

VEZANI TEKST - Nešić i Košarac uslovljavaju: Upitno održavanje sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske

BHRT je sinoć objavio da je upitno održavanje zajedničke sjednice zbog Trgovske gore, za koju su insistirali da se nađe kao tačka dnevnog reda ministri sigurnosti i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Nenad Nešić i Staša Košarac. Trgovska gora je njihov uvjet za dolazak na sjednicu. 

Nakon sjednice predviđeno je potpisivanje sporazuma i izjave za medije predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Na dnevnom redu zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH bit će niz zaključaka od zajedničkog interesa Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojima će se dodatno unaprijediti bilateralni odnosi - navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Uoči zajedničke sjednice, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković će održati sastanak.

Vijeće ministara BiH je na sjednici 14. juna razmotrilo i usaglasilo Prijedlog materijala za razmatranje na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Prijedlog sadrži tačke dnevnog reda iz osam oblasti, i to: Saradnja i pomoć Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja Evropskoj uniji te prekogranična i razvojna saradnja; Odbrana, finansije, poljoprivreda, prostorno uređenje; Vanjska politika; Infrastrukturni projekti; Upravljanje granicama, migracijama i civilna zaštita; Zaštita okoliša; Nauka, obrazovanje, kultura i sport te Rad, socijalna zaštita, zdravstvo i mladi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.