open-navfaktor-logo
search
Preuzeli certifikate
Zajedno za BiH: Begija Smajić prva žena sa hidžabom u Narodnoj skupštini RS-a
Begija Smajić iz Srebrenice prva je žena sa hidžabom koja će sjediti u klupama Narodne skupštine RS-a
19.11.2018. u 14:03
get url
text

Zastupnicima Narodne skupštine RS-a danas su dodijeljeni certifikati Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Lista Zajedno za BiH osvojila je četiri mandata, a jedan od njih pripao je Begiji Smajić iz Srebrenice, prvoj ženi sa hidžabom koja će sjediti u zastupničkoj klupi entitetskog parlamenta u RS-u.

- Danas smo i formalno narodni poslanici. Bošnjaci imaju najslabiji izborni rezultat od rata na ovamo, to je nastavak pada broja glasova i podjela našeg naroda u ovom dijelu zemlje. Međutim, jedna pokrivena žena je izabrana u Narodnu skupštinu RS, i to je najpozitivnije u ovom izbornom ciklusu. Begija, Senad, Mijo i ja, toliko različiti a opet Zajedno za BiH – napisao je na svom Facebook profilu Edin Ramić, aktuelni federalni ministar za izbjeglice i raseljene osobe, a od danas zastupnik u NSRS-u.

Smajić je profesorica matematike i fizike u PŠ Potočari i Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, a bila je odbornica u Skupštini opštine Srebrenica. Begija je rođena u selu Grujčići. Majka je dvojice dječaka, a prije Srebrenice živjela je u Tuzli, a nakon toga i u Kalesiji, javlja Srpskainfo.

- Život u Potočarima za mene lično je dobar. Nastojim da pronađem način kako da poboljšam život, ne samo moje porodice nego i svim građanimaSrebrenice. Da dam svoj lični doprinos životu svakog čovjeka na ovim prostorima. Mislim, samo ako se dobro organizujemo lijepo možemo da živimo – rekla je ranije za NEON Televiziju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.