open-navfaktor-logo
search
Kolegij odlučio
Zakazana posebna sjednica NSRS-a o "mirnom razdruživanju"
AUTOR: B. S.
01.07.2024. u 13:21
get url
text
Kolegij NSRS-a
Kolegij NSRS-a
Kolegij NSRS-a usvojio je danas konačan prijedlog dnevnog reda desete redovne sjednice koja će početi sutra, 2. jula, te odlučio da odmah po njenom okončanju bude održana posebna sjednica na čijem je dnevnom redu jedna tačka – "Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima".
Ova tačka je prijedlog narodnih zastupnika.
Također, kako je ranije usvojeno, u utorak 9. jula bit će održana i svečana sjednica NSRS-a s jednom tačkom predloženog dnevnog reda - obraćanje predsjednice Narodne skupštine Srbije Ane Brnabić.
Što se tiče redovne sjednice koja počinje sutra u podne, njen dnevni red je dopunjen tačkama koje je danas usvojila Vlada RS-a i po hitnom postupku uputila u skupštinsku proceduru, a tiču se dopune Zakona o bankama RS-a, izmjena i dopuna Zakona o Investiciono razvojnoj banci RS-a (IRB RS), te dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu, a kojima se omogućava IRB-u RS-a da obavlja unutrašnji platni promet i prima depozite.
Na dnevnom redu sutrašnje redovne sjednice su, između ostalog, i zaključci sa nedavno održanog takozvanog Svesrpskog sabora odnosno - Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, kao i nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne – prijedlog predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića, a kojim se u RS-u ponovo uvodi himna Bože pravde i grb Nemanjića.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.