open-navfaktor-logo
search
Šta je u pozadini
Zakazana sjednica komisije u vezi izgradnje HE Buk Bijela, a član odsutan zbog teške bolesti
Za sutra je sazvana sjednica Zajedničke komisije za rješavanje spornog pitanja između Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska u vezi izgradnje Hidroelektrane Buk Bijela na Drini.  
14.06.2022. u 19:36
get url
text

U pozivu, poslanom 6. juna, Komisija za koncesije moli sve članove da prisustvuju sjednici. Član Komisije za koncesije Mensur Šehagić još 30. maja obavijestio je nadležne da zbog teškog zdravstvenog stanja ne može biti prisutan na sjednicama.

- Ponavljam činjenicu da sam operisao karcinom štitne žlijezde i da sam po preporuci ljekara u fazi pripreme za detaljne analize i snimanja. Po okončanju tog procesa bit ću u prilici da se izjasnim o uključenju u rad ili odlazak u penziju - napisao je Šehagić u dopisu Komisiji za koncesije koji je poslao 13. juna.

Podsjetimo, zahtjev za ocjenu ustavnosti izdavanja koncesija za gradnju hidroelektrana na Drini uputila su 24 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj spor između BiH i RS-a nastao jer su institucije RS-a mimo institucija države donijele odluke o dodjeli koncesija u projektu izgradnje hidroelektrana na Drini, u kojem učestvuju susjedna Srbija i ovaj bh. entitet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.