open-navfaktor-logo
search
Tri i po mjeseca zastoja
Zakazana sjednica: Šta će raditi Interresorna grupa dok se vode razgovori o izmjenama Izbornog zakona?
Nakon tri i po mjeseca zastoja, sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine zakazana je za 10. novembar. No postavlja se pitanje šta uopće može uraditi dok predstavnici stranaka izvan institucija razgovaraju o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
07.11.2021. u 15:59
get url
text

- Razgovori se vode oko dvije-tri stvari, oko izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i domova naroda, a ne oko tehničkih rješenja koje bi Interresorna radna grupa trebala ugraditi. Nećemo ulaziti u ta rješenja oko kojih se vode razgovori – kazala je Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe i zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Novi problemi sa izmjenama izbornog zakonodavstva, slijedi pauza u radu Radne grupe

Intenzivni razgovori s političarima o izmjenama izbornog zakonodavstva vođeni su prošle sedmice, kada su u našu državu stigli Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, i Matthew Palmer, specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu. Najavljeno je da će ti razgovori biti nastavljeni.

Čolo je istakla da je zakazala sjednicu za 10. novembar jer taj dan u posjetu dolazi direktor Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope Christophe Poirel.

- Želimo članove Interresorne radne grupe informirati o sastanku sa Poirelom – dodala je Čolo.

Rekla je da je Komitet ministara Vijeća Evrope na sastanku 16. septembra donio odluku da Bosna i Hercegovina do kraja godine završi provedbu presuda suda iz Strazbura i da Interresorna radna grupa hitno nastavi s radom.

VEZANI TEKST - Da li će Palmer donijeti u BiH novi plan izborne reforme ili i dalje podržava Čovićev prijedlog

- Mi se ne moramo baviti važnim i delikatnim pitanjima poput provedbe presuda, ali treba da radimo – napomenula je Čolo.

Na dnevnom redu sjednice Interresorne radne grupe je prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva koje je dala Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, kao i dogovor o daljnjem radu Interresorne radne grupe.

Ipak, pitanje je da li će biti kvoruma za rad imajući u vidu da je sjednica zakazana bez Sredoja Novića (SNSD), drugog zamjenika predsjedavajuće radne grupe, koji se, kazala je Čolo, nije javljao na pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.