open-navfaktor-logo
search
Vlast na čekanju
Zakazana sjednica Vijeća ministara BiH, dnevni red još nepoznat, čeka se sastanak kod Dodika
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za srijedu, 18. oktobar, ali bez predloženog dnevnog reda.
13.10.2023. u 15:07
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Sastanak obećava; Nikšić: Svi pokazali zavidan nivo spremnosti; Dodik: Ili sve u paketu, ili ništa

I sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dogovorena je za 31. oktobar, ali je njen dnevni red baziran na izvještaje, uz pokušaj da se zakon o vanjskim poslovima održi u proceduri.

Očito se čeka da delegacije stranaka vladajuće koalicije, njih pet, predvođene vjerovatno liderima, prvo održe novi sastanak kako bi pokušali dogovoriti kako će raditi Vijeće ministara i Parlamentarna skupština.

- Ništa se još ne zna. Čekamo sastanak – kazali su nam u Vijeću ministara BiH na pitanje o dnevnom redu sjednice.

Vijeće ministara BiH

Prethodni sastanak partnera u vlasti održan je u Mostaru 25. septembra i domaćin je bio predsjednik HDZ-a Dragan Čović. On je sastanak ocijenio konstruktivnim, govorio je o usaglašenosti stavova po pitanju nekih zakona, ali u praksi su se mogle vidjeti samo blokade koje provodi SNSD na čelu s predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom.

Rezultat blokada je i to da je otkazana hitna sjednica Zastupničkog doma početkom sedmice, a i Vijeće ministara BiH ne poštuje zakonsku obabvezu da zasjeda najmanje jednom sedmično.

Novi sastanak predstavnika SNSD-a, HDZ-a i stranaka "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP) treba biti održan iduće sedmice, prema ranijim najavama. Datum nije poznat ili se krije od javnosti, samo se zna da će domaćin biti Dodik.

Sudeći po aktuelnim dešavanjima i izjavama, na tom sastanku trebaju se, opet, pokušati dogovoriti o zakonu o sudovima, koji se redovno "skida" s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara, ali i o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po kojim bi se promijenio način imenovanja članova Centralne izborne komisije BiH na način da u konačnici o tome odlučuju SNSD i HDZ u Domu naroda.

VEZANI TEKST - Blokada i ucjene u Parlamentu BiH, delegati iz SNSD-a nisu podržali nijedan zakon

Čović je poslije prošlog sastanka kazao da mu se čini da su skoro usaglašene stvari u vezi CIK-a.

Tema novog sastanka očito će biti i zakon o Ustavnom sudu BiH, odnosno SNSD-ov zahtjev za protjerivanje stranih sudija iz ovog suda, na šta "Trojka", tvrde zasad, ne pristaje. No SNSD konstantno prijeti da bez ovog zakona neće biti usvojen nijedan drugi, što su prezentirali na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prošle sedmice.

Stoga se ne očekuje da će zakazana sjednica Vijeća ministara, ako je bude, na dnevnom redu imati nove i ključne teme, kao ni Zastupnički dom, osim ako "Trojka" ne isporuči SNSD-u i HDZ-u najprije Ustavni sud, a potom i CIK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.