open-navfaktor-logo
search
Ustavni sud BiH
Zaključci NSRS-a o prijenosu nadležnosti neustavni, HDZ-ovim zakonom nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka
Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pojedine odredbe akata koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) o prijenosu nadležnosti sa države na entitet, utvrdivši da nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.
26.05.2022. u 17:54
get url
text

– Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 15 članova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, utvrdio da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka od strane Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, odbrane i sigurnosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja. Utvrđeno je da pojedine odredbe osporenih akata nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, zbog čega je pojedine odredbe navedenih akata Ustavni sud ukinuo - saopćeno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud BiH je također na današnjoj plenarnoj sjednici odlučio da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona nije povrijedio vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

- Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-639/22 od 22. aprila 2022. godine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, utvrdio da Izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini u Prijedlogu citiranog zakona ispunjava uvjete proceduralne ispravnosti iz člana IV/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da Prijedlogom citiranog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini - navedeno je u odluci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.