open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci upozoravaju
Zaključci online diskusije: Sarajevo može ostati bez pitke vode
Sarajevo neće ostati bez vode ali lako može ostati bez pitke vode. Ključni problem je erupcija izgradnje u vodozaštitnoj zoni i kontinuirani pokušaji smanjivanja zone, uprkos jasnim pokazateljima da to direktno ugrožava izvorišta. 
23.03.2021. u 13:58
get url
text

To je zaključeno na online diskusiji koju je povodom Svjetskog dana vode organiziralo Udruženje Eko akcija iz Sarajeva. 

U diskusiji su učestovali prof. dr Muriz Spahić i Anes Podić, Udruženje Eko akcija. Pozvana je bila i Lejla Salihagić-Brčić, ministrica pravde Kantona Sarajevo, ali je učešće otkazala.

Kontinuirano prisustvo fekalnih bakterija u vodama Vrela Bosne je tek indikator mogućeg prisustva raznih drugih patogena poput virusa i kriptosporidija od kojih postojeći sistem prečišćavanja voda iz izvorišta u Sarajevu ne pruža dugotrajnu i pouzdanu zaštitu.

Rješenje je, kako je istakao profesor Muriz Spahić, stroga zaštita i proširenje vodozaštitne zone, s obzirom da sastav tla omogućava veoma brz i nesmetan prodor svih materija iz okruženja u vodozahvate.

Udruženje Eko akcija u tom smislu insistira na izmjeni kantonalnog ustava i uvođenju bezuvjetne stroge zaštite vode i prava na vodu kao neotuđivog ljudskog prava.

Problem zaštite vode nije međutim samo sarajevski. Kako je podsjetio profesor Muriz Spahić, u svijetu nastupa kriza vodosnabdijevanja. Bosna i Hercegovina nerijetko se uljuljkuje pričama o vodenom bogatstvu, ali sva ta voda nije pitka i k tome je ugrožena, zagađenjem, crpljenjem, pa i opasnim poduhvatima poput malih hidroelektrana. Ne bude li djelotvorne zaštite, i BiH bi se mogla suočiti s krizom.

- Mnogi krajevi svijeta tu krizu uveliko žive. A na svjetskim berzama se vodom počelo trgovati, kao naftom i zlatom. Zajednice koje svoju vodu pravovremeno i strogo ne zaštite od zagađenja, eksploatacije i privatizacije, bit će osuđene na ropstvo - zaključeno je na online diskusiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.