open-navfaktor-logo
search
Veliki broj umrlih
Zakočilo zbog tendera: U Pokopu pri kraju sa pogrebnom opremom, u pitanje dovedena i sahrana preminulih Covid-pacijenata
Kantonalno javno komunalno preduzeće Pokop konačno može odahnuti nakon što je Skupština Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici odlučila da ukine moratorij na zapošljavanje, čime je omogućeno imenovanje Nadzornog odbora, a samim tim i nabavka pogrebne opreme sa kojom su bili u škripcu.
18.11.2020. u 20:54
get url
text

Kako nam je objasnio Goran Cerić, direktor KJKP Pokop, bez Nadzornog odbora postupak javnih nabavki nije moguć.

- Nama nije bio problem sa sredstvima, ali smo imali veliki broj umrlih u proteklom periodu, te smo potrošili dio opreme koja se koristi u slučajevima kada je preminuli bio Covid-pozitivan. Pošto Nadzorni odbor mora donijeti odluku o usvajanju rebalansa plana za javne nabavke da bi mogli rasposati tender, taj problem je jučer riješen – kazao je Cerić.

Reagovali na vrijeme

Prema njegovim riječima, Pokop je, ipak, na vrijeme reagovao i napravio određene zalihe kako ne bi potpuno ostali bez pogrebne opreme.

VEZANI TEKST - Nenadić traži da se ukine moratorij na zapošljavanje zbog zdravstva, spreman podnijeti ostavku

- Dešava se da se neke stvari sporo odvijaju, odnosno rješavaju tom papirologijom. Zbog toga smo imali određeni broj zaliha jer smo na vrijeme reagovali . Mrtvački sanduci su pogrebna oprema koja se koristi za ukop. Ovdje se radi o drvenim sanducima, za koje mi kao javno preduzeće moramo raspisati tender, iako je to trgovačka roba, nisu to sredstva iz budžeta - istakao je.

Cerić je dodao i to kako bi pitanje nabavke trgovačke robe trebalo drugačije regulisati, kao što su to, naprimer, uradile Hrvatska i Slovenija.

- Kod ostalih zemalja u okruženju trgovačka roba, kao što su pogrebna oprema, cvijeće i spomenici, ne podliježu javnom tenderu, zato što to nisu sredstva iz budžeta. Mislim da će se novim prijedlogom zakona i kod nas trgovačka roba izbaciti da ne bude više predmet javne nabavke. Sada, naprimjer, imamo situaciju da pogrebnu opremu možemo jeftinije nabaviti i da ona može biti kvalitetnija, ali je ona skuplja na tenderu nego da je normalno nabavljamo i tražimo više ponuda. Kada tender raspišete, onda po njemu morate i postupiti i ono što je prošlo kroz proceduru nabaviti – kazao je naš sagovornik, dodavši da se i ova roba kao i svaka druga na tržištu može nabaviti jeftinije.

Radnici zaštićeni

Objasnio je da se nikada ne zna ko se može javiti na tenderu.

- Neko, naprimjer, ne stavi jedan papir, pa gubi pravo da bude izabran zato što do kraja nije ispoštovao tendersku proceduru što se tiče papirologije. Druga firma koja je skuplja pet posto prođe. Na tržištu se svakako svašta jeftinije može nabaviti. Sredstva za pogrebnu opremu, još jednom naglašavam, nisu iz budžeta, nego su komercijalna sredstva – istakao je.

Cerić je, između istalog, pojasnio koliko košta pogrebna oprema i ostalo što ide uz nju za jedan ukop.

- Jedna dženaza, za koju mi pružamo usluge, sa svom našom procedurom je negdje oko 600 KM. U to je uključena pogrebna oprema i pakovanje, prijevoz sa klinike, dvije plastične vreće i tako dalje... Što se tiče samog prilaženja tijelu, to nije dozvoljeno. Takva je procedura. Naši radnici moraju biti uniformisani i zaštićeni, što se tiče samog tretiranja posmrtnih ostataka i same pogrebne opreme. Radnici nisu u opasnosti i dosad nismo imali nijedan slučaj oboljenja radnika koji baš na tome rade. Oni imaju maksimalnu zaštitnu opremu koja je propisana. Mi smo napisali poseban protokol i upustva, koja koriste i ostala pogrebna društva i preduzeća, pa čak i van BiH – zaključio je.

Premije KS Mario Nenadić na jučerašnjoj Skupštini KS, između ostalog, kazao je kako je jedan od problema zbog moratorija bila i nemogućnost nabavke pogrebne opreme, te da su dan ranije "improvizirali sa nabavkom kovčega za sahrane".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.