open-navfaktor-logo
search
Ne znaju kako će
Zakomplicirala se rekonstrukcija Vlade KS, ko garantuje Uku da će ponovo biti premijer?
Rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo se zakomplicirala. Iako premijer Nihad Uk već mjesecima najavljuje promjenu sastava Vlade izbacivanjem dvojice ministara Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Almira Bečarevića i Emira Dedovića, to se nije desilo, a upitno je kada će.
02.10.2023. u 14:30
get url
text

VEZANI TEKST - Rekonstrukcija Vlade KS sve bliža; Bečarević: Ostavku podnijeti neću, tržište pozicijama cvjeta, Schmidt gleda

Cijeli proces se odužio jer, kako saznajemo, većina u Kantonu nema dovoljno ruku da podrži rekonstrukciju. Naime, "Trojka"  se unutar sebe ne može izboriti sa megalomanskim apetitima, uvjetno rečeno, samostalnih zastupnika predvođenih Damirom Marjanovićem (Za nove generacije).

Na stolu je nekoliko opcija, ali po svemu sudeći nijedna prava. Da bi ministri Stranke za BiH bili smijenjeni, premijer Uk mora iznijeti argumente da su ministri radili neustavno i nazakonito, što očito ne može uraditi.

Druga opcija je da ministri sami podnesu ostavke, što se također neće desiti. Treća i najizglednija opcija je da Uk podnese ostavku i na taj način smijeni kompletnu Vladu KS, a Skupština će ponovo imenovati nove, odnosno, ponovo neke stare ministre.

Međutim, kako navodi naš izvor, Naša stranka se boji ostavke Uka jer joj niko ne može garantovati da bi upravo on ponovo bio premijer i jer "Trojka" nema ruku da izglasa ponovo istu vladu.

U taj proces se trenutno niko ne usudi krenuti jer bi s padom Vlade apetiti mogli postati mnogo veći nego što su trenutno, a tu je i zakonski rok za imenovanje nove vlade. 

Zastupnik Muamer Bandić (SBiH) kaže da samostalni zastupnici predvođeni Damirom Marjanovićem imaju određene želje koje sada nisu pretjerano velike i može im se udovoljiti tako da se zamijene ministri Stranke za BH.

- Međutim, trenutno ne mogu zadovoljiti apetite u slučaju javnih preduzeća jer direktori ne dolaze iz Stranke za BiH već bi oni trebali skloniti svoje direktore, a to ne mogu dogovoriti.

VEZANI TEKST - Premijer Uk: Iduće sedmice rekonstrukcija Vlade KS, opcija je da i ja podnesem ostavku, ali...

Zato se ne mogu dogovoriti i ne ide im realizacija rekonstrukcije. Ako Uk podnese ostavku, onda su svi u ostavci i ova tri zastupnika mogu tražiti svog premijera, mogu tražiti šta hoće. Tada sve ostaje u igri. Sada nije. Sada su samo dva ministarstva Stranke za BiH – kaže Bandić.

Dodaje i da "tamo nema nekog sa pravnim znanjem da ih uputi kako da to završe, a da bude u skladu s Ustavom i zakonom".

- Oni da su u stanju, to bi davno završili, ali očito nisu - poručuje Bandić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.