open-navfaktor-logo
search
Upućena Ustavnom sudu
Zakon o imovini RS-a: Da li je Bećirovićeva apelacija preuranjena i osuđena na propast
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti (RS), saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta jučer.
22.02.2023. u 11:05
get url
text

VEZANI TEKST - Bećirović traži od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti i stavljanje van snage Zakona o imovini RS-a

S obzirom na to da je ovaj zakon objavljen u Službenom glasniku RS-a 20. februara, a stupa na snagu osmi dan od objave, dakle 28. februara, postavlja se pitanje da li je Bećirovićeva apelacija preuranjena i osuđena na propast.

Dževad Mahmutović, član Pravnog savjeta SDA i delegat u Vijeću naroda RS-a, kazao je da apelacija jeste preuranjena.

- Komunikacija sa Ustavnim sudom je ozbiljna stvar koja je regulirana Ustavom i pravilima Ustavnog suda, za razliku od pisanja otvorenih pisama koja traže slobodnu formu. Nije čudo što to pisac otvorenih pisama Denis Bećirović ne zna, on nije ozbiljno komunicirao ni s kim kao ni njegovi savjetnici – rekao je Mahmutović.

Napomenuo je da bi četiri delegata (iz SDA, DF-a i Stranke za BiH) u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upravo 28. februara, kada sporni zakon stupi na snagu, trebala uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH, te da je ona pripremljena.

Peti delegat, Kemal Ademović (NiP) apelaciju, kako je pojasnio Mahmutović, može podnijeti i sam kao član kolegija Doma naroda.

S druge strane Šahbaz Džihanović, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ustavno-pravna pitanja, kazao je da nije bilo zapreke da se Ustavnom sudu podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti spornog zakona čim je on objavljen u Službenom glasniku RS-a, te da je Bećirović kao član Predsjedništva BiH iskoristio to svoje pravo.

- Apelacija je upućena Ustavnom sudu u skladu sa Ustavom, pravilima Ustavnog suda i Poslovnikom Predsjedništva BiH. U Ustavu izvorno stoji da je Ustavni sud nadležan da odlučuje o pitanjima ustavnosti bilo kojeg zakona u BiH. Zakon o nepokretnoj imovini je objavljen u Službenom glasniku RS-a 20. februara i on je po Ustavu akt koji je podoban za osporavanje, a pitanje primjene je stupanje na snagu. To dvoje se ne može miješati.

VEZANI TEKST - Zakon o imovini RS-a objavljen u Službenom glasniku; Tabaković: Za očekivati je da Ustavni sud BiH zakon stavi van snage

Analizom ovog zakona i onog koji je Ustavni sud već proglasio neustavnim i stavio van snage vidi se da se radi o istom zakonu pa se ovdje radi o kontinuitetu istog zakona koji je od ključne važnosti za BiH – istakao je Džihanović.

Dodao je da je zakon objavljen u Službenom glasniku i kao takav je podoban za osporavanje.

- A u primjeni će biti osmi dan od objave i kada Ustavni sud bude odlučivao, zakon će biti na snazi u pogledu primjene. Treba razumjeti suštinu nadležnosti Ustavnog suda. Zakon postoji. Treba gledati suštinu problema, ali čak forma nije povrijeđena. Šta bi se dogodilo da je primjena šest mjeseci ili godinu od objave ako znamo da se provodi konfiskacija državne imovine – rekao je Džihanović.

Povodom upućivanja apelacije Bećirovića danas su se na svom Twitter nalogu oglasili iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) iz kojeg su indirektno pozvali Ustavni sud BiH na hitno djelovanje. 

- Sporni zakon će imati pravni učinak čim stupi na snagu. Sud treba da bude hitan po ovom pitanju i spriječi nepopravljivu štetu državnim interesima. Održavanje vladavine prava ključno je za osiguranje zakonitosti, funkcionalnosti i dobrog investicijskog okruženja - naveli su iz OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.