open-navfaktor-logo
search
Dom naroda PSBiH
Zakon o sprečavanju pranja novca konačno usvojen, Špirić kaže da ovim potiču "Trojku" na izmjene Izbornog, zakona o sudu...
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Nakon što je to učinio Zastupnički dom u decembru, ovaj zakon sada može biti objavljen u Službenom listu Bosne i Hercegovine i stupiti na snagu.
16.02.2024. u 11:14
get url
text

Ovo je ključni zakon kako bi se spriječio negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval) i stavljanje Bosne i Hercegovine na sivu listu koja sobom nosi finansijske, političke i ekonomske posljedice. 

Delegacija Moneyvala boravi u BiH od 12. do 28. februara, te je, kako je obrazloženo u zahtjevu za sazivanje hitne sjednice Doma naroda, neophodno da ovaj zakon bude usvojen i objavljen u Službenom listu Bosne i Hercegovine kako bi stupio na snagu do 27. februara.

Ovaj zakon je i jedan od uvjeta za eventualnu martovsku odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju Evropskoj uniji.

VEZANI TEKST - Usporena borba protiv pranja novca: Je li SNSD doveo BiH u opasnost da bude vraćena na sive liste, šta one znače

Sazivanje današnje hitne sjednice zatražilo je šest delegata Doma naroda, i to svih pet delegata iz Kluba Bošnjaka: Kemal Ademović, Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić i Safet Softić, te delegat Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata.

Ovaj zakon je na posljednjoj sjednici Doma naroda 31. januara trebao biti razmatran po hitnom postupku, ali su protiv toga glasali delegati iz SNSD-a pa stoga nije bilo entitetske većine.

- Klub Bošnjaka će podržati, naravno, ovaj zakon kao što smo podržali hitnu proceduru. Što se nas tiče nije bilo upitno ništa ni prošli put. Nismo uopće trebali dolaziti u ovu situaciju. Prošli put smo to mogli završiti. Džaba trošimo novac poreznih obveznika - kazao je Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta BiH.

Nikola Špirić (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, ustvrdio je da su prošli put bili protiv hitne procedure jer treba otkloniti primjedbe zakonodavno-pravnog sektora na tekst ovog zakona, te je Špirić u tom pravcu predložio usvajanje zaključka.

- Drugo zašto ćemo podržati zakon, da damo poticaj partnerima ("Trojka" i HDZ) da se kreću na usaglašavanju zakona o sudu, o sprečavanju pranja novca (vjerovatno misleći na zakon o sprečavanju sukoba interesa, op. a.) i Izbornog zakona - dodao je Špirić.

Delegat Safet Softić (SDA) između ostalog je prokomentirao da se po istoj logici mogao usvojiti Špirićev zaključak i prošli put, te ukazao da se kolegij Doma naroda, u kojem sjede predstavnici stranaka većine, neposredno prije današnje sjednice usaglasio o zakonu.

Obratio se i Dragan Čović, lider HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, da kaže, kako je rekao, par riječi "o našem skladu", dodavši da je "osnova života sklad" i da mu je "drago da smo usklađeni u svom djelovanju".

Imao je poruku i za medije zbog tekstova koji nisu govorili o skladu, kazavši da su mediji imali zadatak, te je pozvao medije da vode računa kako predstavljamo BiH.

- Kad pokušavamo stvoriti pozitivnu atmosferu pozitivnu u BiH, kada dolaze partneri s vana, da vodimo računa kako predstavljamo BiH. Bez tog sklada teško će nam neko drugi otvarati vrata EU-a. Uvjeren sam da neće nedostajati mudrosti da u narednih sedam do deset dana postignemo saglasnost o ostalim zakonima - dodao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.