open-navfaktor-logo
search
Brojne nedoumice
Zakon o visokom obrazovanju: Komisija bez studenata, Trifković ne želi davati komentare
Na narednoj Skupštini Kantona Sarajevo na dnevnom redu će se naći Nacrt zakona o visokom obrazovanju. Nacrt ovog zakona izazvao je dosta polemike i reakcija, a najviše od studenata.  
01.07.2021. u 08:26
get url
text

Najveće nezadovoljstvo ovim zakonom došlo je od Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu što je rezultiralo povlačenjem predsjednika SPUS-a Faruka Devića iz rada Komisije za izradu Nacrta zakona o visokom obrazovanju.

VEZANI TEKST - Ministrica Husić-Mehmedović poziva studente na dijalog, Dević tvrdi: Ignorisali su nas  

Jedan od razloga povlačenja Devića iz rada Komisije osim nezadovoljstva samim tekstom zakona, jeste nedovoljna zastupljenost studenata u Komisiji, gdje je od 26 članova Komisije studentima pripalo samo jedno mjesto.

- Nastojao sam kroz cjelokupan rad Komisije davati konstruktivne prijedloge koji bi vodili do te odlike modernog zakona, u najboljoj namjeri ukazati na propuste koji bi doveli do sveopćeg nezadovoljstva zakonskim rješenjima, ali ti prednacrti nisu adevkatno implementirani - naveo je Dević u ostavci koja je adresirana predsjedniku Komisije Milošu Trifkoviću.

Trifković nije bio previše raspoložen da govori o nacrtu zakona. Uprkos detaljnom objašnjenju ostavke, on tvrdi da ne zna koji su razlozi povlačenja Faruka Devića iz rada Komisije.

- Nacrt je prošao i nikad ništa nismo tajili. Vlada će brzo dati na Skupštinu, a Skupština na javnu raspravu. Na javnoj raspravi ćete imati odgovore na sve ono što je pozitivno ili negativno. Međutim, prije javne rasprave nemojte da ja to radim. Zašto je predsjednik SPUS-a napustio Komisiju, ja to zaista ne znam. Ne bih da dajem nikakve komentare prije javne rasprave - kazao je Miloš Trifković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.