open-navfaktor-logo
search
Uprkos upozorenjima
Zakon o VSTV-u je izmijenjen tako da će vjerovatno opet u martu trebati nove izmjene
Izmjenama i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, usvojenim proteklih dana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, je do 23. marta produžen rok za uspostavu odjela za integritet, bez kojeg novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija na mogu stupiti na dužnost. Međutim, vrlo je moguće da će u martu pred parlamentarcima biti još jedne izmjene zakona i novo produženje roka jer struka jednostavno nije slušana.
04.02.2024. u 19:07
get url
text

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) prošle je godine upozoravalo da su nerealni i prekratki rokovi za primjenu izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, usvojenih u žurbi, te su tražili prolongiranje. Potom je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine sačinilo nove izmjene i dopune zakona o VSTV-u kojim je rok sa 23. decembra pomjeren na 23. mart. Te izmjene usvojene su protekle sedmice u bh. Parlamentu.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH u utorak je zastupnik SDA Šerif Špago ukazao da je VSTV tražio prolongiranje roka do 23. juna, dakle za 180 dana, a ne za 90 dana.

No ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza, uz opasku da nema ništa protiv 180 dana, odgovorio je da će, ako odjel za integritet ne bude oformljen do 23. marta, opet doći pred parlamentarce i od njih tražiti izmjene i dopune zakona kojim bi bio određen neki novi rok.

VEZANI TEKST - Novi "evropski" zakon o VSTV-u treba hitnu promjenu, a tek je usvojen: "Trojka" je pristala na SNSD-ove podvale

Začuđujuće je zašto se odmah nije mogao dati duži rok posebno ako se ima u vidu da je, kako je istakla Ivana Korajlić iz Transparency internationala, VSTV ponovo upozorio da neće moći sve procedure završiti do 23. marta.

- Stoga je upitno hoće li odjel za integritet biti formiran do marta. S druge strane, veliki je broj raspisanih pozicija u pravosuđu i oni ne mogu preuzeti dužnost dok ne budu završene provjere, a provjere se ne mogu uraditi dok ne bude oformljen taj odjel. Pitanje je hoće li i taj rok od 23. marta biti dovoljan. Vrlo je moguće da će se opet u martu tražiti produženje roka. O tome svemu se trebalo razmišljati i prije nego što su u septembru prošle godine usvojene one prve izmjene Zakona o VSTV-u – kazala je Korajlić, dodavši i da do prije sedam dana nisu bila odobrena ni sredstva za uspostavu odjela.

Špago je na sjednici bh. Parlamenta prokomentirao da je siguran da do 23. marta neće biti sve završeno, pa je predlagao i da se u prijedlogu izmjena zakona promijeni datum uz navođenje da je bila tehnička greška. Međutim, volje za popravku nije bilo.

Upit u vezi novousvojenog roka uputili smo i VSTV-u, a odgovor nije stigao do objave ovog teksta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.