open-navfaktor-logo
search
Revizija za 2020.
Zakone prekršilo 70 stranaka: Šta je CIK utvrdio kod SDP-a, HDZ-a, SDA, SNSD-a
Čak 70 stranaka prekršilo je Zakon o finansiranju stranaka i odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje se odnose na finansiranje izborne kampanje. Stoga će Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine pokrenuti postupak utvrđivanja njihove odgovornosti prije donošenja odluka o novčanim sankcijama.
16.02.2023. u 21:00
get url
text

VEZANI TEKST - Revizija: Helikopterski servis RS-a dao zabranjenu donaciju SNSD-u, o trošku građana vozio Dodika

Revizija finansijskih izvještaja stranaka za 2020. godinu koju je proveo CIK pokazala je da su stranke, koje se u značajnom iznosu finansiraju i iz budžeta, između ostalog trošile novac bez programa utroška ili su ga trošile za aktivnosti koje se ne mogu odvesti u vezu sa programom utroška i ciljevima stranaka.

- Veći broj nije prijavio priloge, jedna stranka je primila prilog iznad zakonskog limita. Veći broj stranaka se finansirao iz zabranjenih izvora. Njih 28 nije prijavio dio troškova izborne kampanje koje nije plaćala stranka, a koji su nastali oglašavanjem na društvenim mrežama i plaćali su ih kandidati za izbore i simpatizeri. Veći broj stranaka nije prijavilo transakcijske račune kod poslovnih banaka – rečeno je na sjednici CIK-a prilikom razmatranja izvještaja o pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja stotinu stranaka za 2020. godinu.

Od ovih stotinu stranaka, 70 je prekršilo zakone, a 30 je napravilo, kako je navedeno, manje prekršaje.

Od stotinu stranaka, jedna je imala prihode od oko 3,8 miliona KM, a tri su imale prihode veće od dva miliona KM.

"Skrivanje" donacija

Između ostalog, SDP je imao prihod od oko 2,1 milion KM, od čega 1,3 miliona KM iz budžeta.

Nisu planirali, a potrošili su između ostalog 48.700 KM za "humanitarne rashode".

- SDP BiH nije u poslovnim knjigama evidentirala i u finansijskom izvještaju prijavila nenovčane donacije po osnovu besplatnog korištenja poslovnih prostora, čime je prekršila odredbe člana 5. stav (4) Zakona o finansiranju političkih stranaka – stoji u izvještaju CIK-a.

Tako su bez naknade koristili poslovni prostor koji je odlukom Općinskog vijeća općine Ključ dat na korištenje Udruženju žena "Ključki biseri", a udruženje je prostoriju dodijelilo političkoj stranci. Koristili su bez naknade prostoriju koja je u vlasništvu Općine Ilijaš, kao i prostorije u vlasništvu Općine Jablanica i jednu u vlasništvu Općine Novo Sarajevo.

Nisu prijavili nenovčanu donaciju firme Europlakat BH koja im je dala 70 posto rabata na određene bilborde.

Također, primali su donacije firmi koje su tokom 2020. godine imale sklopljene ugovore o javnim nabavkama sa organima izvršne vlasti u iznosu većem od 10.000 KM, što je zabranjeno. Tako su zabranjene priloge primili od firmi Copitrade Bijeljina (2.000 KM), Rudnici gipsa Donji Vakuf (500 KM), Radius Gračanica (2.000 KM), DD za osiguranje Camelija Bihać (1.000 KM).

Utvrđena su prekoračenja finansijskog plana stranke i to za oko 26.400 KM za topli obrok, prevoz, regres, za oko 50.600 KM su prekoračili planirani iznos za reprezentaciju, za 29.700 KM troškove telefona, za 44.500 KM troškove zakupa.

Zabranjeni prilozi

HDZ BiH je prikazala oko 1,9 miliona KM prihoda u 2020., od čega iz budžeta 1,6 miliona KM, a potrošili su 2,3 miliona KM.

Ova stranka je trošila mimo svog finansijskog plana na određene stavke. Tako je, na primjer, prekoračila troškove reklame i reprezentacije za oko 29.700 KM, a za kampanju za lokalne izbore 2020. potrošila je oko 6.200 KM više od plana.

I oni su primali priloge firmi koje su tokom 2020. imale ugоvоre о јаvnim nаbаvkama sа оrgаnima izvršnе vlаsti veće od 10.000 KM, i to od firmi ARH Concept Mostar (500 KM), Sigma-SK Zenica (1.000 KM), Veterinarska stanica Fauna (200 KM), Bossil Vitez (3.000 KM), Tipkop Vitez (300 KM).

SDA je imala oko 3,8 miliona KM prihoda, od čega iz budžeta 2,7 miliona KM. Rebalansom svog finansijskog plana za 2020. nije predvidjela, a ostvarila je, između ostalog, troškove platnog prometa u iznosu od 38.500 KM, troškove sitnog inventara i auto guma u iznosu od 26.700 KM, troškove advokatskih usluga u iznosu od 35.900 KM, troškove zakupa vozila u iznosu od 2.300 KM.

Stranka je potrošila 38.000 KM više od planiranog između ostalog za zakup prostora, kancelarijski materijal i struju.

Utvrđeno je i da su ostvarili zabranjenu donaciju Grada Srebrenika od 840 KM, u vidu besplatnog ustupanja bilborda povodom godišnjice osnivanja stranke, s obzirom na to da je zakon zabranio organima uprave da finansiraju stranke.

Na kampanju potrošili više od dozvoljenog

SNSD je imao oko 2,5 miliona KM prihoda, od čega 1,7 miliona KM iz budžeta.

Osim što je utvrđeno da je Helikopterski servis RS-a korišten za promociju SNSD-a, ova stranka je prekoračila zakonom utvrđeni limit na troškove izborne kampanje za 10.400 KM, bar prema onome što su prikazali. No revizija je utvrdila da SNSD nije ni prijavio dio troškova izborne kampanje.

Revizija CIK-a je utvrdila i da je SNSD nerealno planirao troškove. Tako su, primjera radi, za gorivo i mazivo planirali 250.000 KM, a potrošili su 12.100 KM.

Nadalje, SNSD je potrošio 253.500 KM koje nisu predvidjeli programom. Na ugovore o djelu su potrošili 205.500 KM. Utvrđeno je, na osnovu uzorka, da stranka nije nadzirala da li se izvršavaju ugovori o djelu i ugovori o povremenim poslovima koje je imala sa svojim funkcionerima pa se ne može reći da li je novac koji je isplaćen po tim ugvoorima potrošen isključivo za obavljanje stranačkih aktivnosti.

SNSD je imao i zabranjene donacije, koje pri tome nije ni prijavio, a radi se o donacijama Televizije K3 iz Prnjavora i Alternativne televizije Banja Luka koje se odnose na praćenje i medijsko predstavljanje. SNSD nije evidentirao ni donaciju iz budžeta Općine Ravno od 1.600 KM kojom su plaćeni putni troškovi i gorivo.

Pojedinačne izvještaje za svih stotinu stranaka možete pogledati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.