open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
Zakoni o odbrani i BHANSA-i: Na dnevnom redu rješavanje kadrovskih želja HDZ-a, hoće li ih "Trojka" staviti na prvo mjesto
Na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazane za 28. februar, dva su zakona kojim se, prema ocjeni opozicionih parlamentaraca, rješavaju kadrovske želje HDZ-a.
14.02.2024. u 19:57
get url
text

VEZANI TEKST - Usvojene HDZ-ove izmjene Zakona o odbrani i neograničen broj mandata u BHANSA-i

Radi se o dopunama Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine koje se tiču imenovanja generala, te izmjenama i dopunama Zakona o o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) kojim se između ostalog omogućuje doživotni mandat rukovodstvu BHANSA-e. Na čelu ove agencije je Davorin Primorac, u javnosti spominjan kao zet lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Usvajanje ovih zakona ovisi o zastupnicima "Trojke", imajući u vidu da su oba zakona u Domu naroda prošla glasovima HDZ-a i SNSD-a.

Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH, rekao je da će on glasati protiv oba zakona, a da je obrazloženje za oba identično. 

- Nije principijelno i konstruktivno budućnost države podređivati trenutnim ličnim interesima jedne političke stranke, u ovom slučaju HDZ-a. Nadam se da će i zastupnici iz "Trojke" imati bar malo mudrosti i hrabrosti pa da ove zakone ne podrže - dodao je Dunović.

Dopunama Zakona o odbrani predviđeno je da, ako Parlament BiH u roku od 45 dana ne potvrdi odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o imenovanju generala, ministar odbrane šalje novi spisak. Ovakav HDZ-ov prijedlog dopuna zakona uslijedio je nakon što je Predsjedništvo BiH umjesto Marka Stojčića imenovalo Martina Propadala, što se nije svidjelo HDZ-u, pa nisu dozvolili potvrdu odluke Predsjedništva BIH u Parlamentu BiH.

- Cilj HDZ-a je vjerovatno bio da se omogući imenovanje generala koji nije prošao na Predsjedništvu. Ali ti generali su primili dužnost. I prethodni generalski kor nije imao potvrdu Parlamenta. Tako da ne vidim smisao dopuna zakona, a pogotovo što se nadležnosti Predsjedništva BiH, koje je vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, umanjuje. Postaje protočni bojler za odluke iz Ministarstva odbrane. Mi to nećemo podržati. Od "Trojke" zavisi hoće li proći - stava je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA i također član Zajedničke komisija za odbranu i sigurnost.

Špago je istakao da je žalosno da su "Trojki", odnosno parlamentarnoj većini, bitna dva zakona kojim se rješavaju kadrovi HDZ-a, a nisu im bitni zakoni kojim se otvaraju pregovori EU-a s BiH pa ih ni nema na dnevnom redu sjednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.