open-navfaktor-logo
search
Kazne do 30.000 KM
Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina inspekciji dodijeljena nova nadležnost
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić u ponedjeljak su na poziv federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića prisustvovali sastanku održanom u prostorijama Ministarstva u Mostaru povodom početka primjene Zakona o posredovanju u prometu nekretnina. 
14.02.2023. u 11:51
get url
text

Na sastanku je dogovorena saradnja i koordinacija aktivnosti na primjeni Zakona i vršenju inspekcijskog nadzora nad obavljanjem djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina. Nakon početka primjene zakona 1.4.2023. godine, samo pravna i fizička lica registrovana za obavljanje djelatnosti posredovanja koja imaju sjedište ili podružnicu na području FBiH, zaposlena najmanje jedna osoba koja ima položen stručni ispit, zaključen ugovor o osiguranju i koja su upisana u Registar posrednika, mogu obavljati djelatnost posredovanja u prometu nekretnina, a zakonski rok za usaglašavanje poslovanja posrednika sa Zakonom i upis u Registar posrednika je 31.3.2023. godine.

Postupak licenciranja i registracije je započet nakon donošenja podzakonskih propisa u januaru 2021. godine, čime je ostavljen 15-mjesečni rok za usklađivanje poslovanja sa Zakonom.

Inspekcijski nadzor nad provođenjem Zakona i podzakonskih propisa vrše federalna i kantonalne tržišne inspekcije.

 - Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina je federalnim i kantonalnim inspekcijskim organima dodijeljena nova nadležnost, a tržišnim inspektoratima kvalitetan alat u borbi protiv sive ekonomije. Prema dostupnim podacima, veliki broj pravnih i fizičkih lica u FBiH ovu djelatnost obavlja nelegalno, zbog čega će Federalna uprava za inspekcijske poslove fokus inspekcijskog nadzora staviti na agencije i pojedince koji obavljaju djelatnost prometovanja nekretnina, a koji se još nisu upisali u Registar posrednika - izjavio je Ajdinović. 

Inspekcijski nadzor će, kako je dodao, koordinirati i sa kantonalnim inspekcijskim organima, a također će poduzeti napore s ciljem osiguranja kvalitetnih edukacija za inspektore koji će provoditi nadzore u ovoj oblasti.

- Upozoravamo sva pravna i fizička lica koja obavljaju djelatnost prometa nekretnina da su dužni što prije osigurati pristupanje zaposlenih stručnom ispitu za licenciranje posrednika, te Federalnom ministarstvu trgovine podnijeti zahtjev za upis u Registar, kako bi postupak registracije završili u zakonskom roku, do 31.3.2023. godine. Inspekcijski nadzor u ovoj oblasti bit će jedan od naših prioriteta u borbi protiv sive ekonomije u 2023. godini - dodao je Ajdinović. 

Kaznene odredbe propisane su članovima 29, 30 i 31 Zakona, a novčane kazne kreću se u rasponu od 300 KM do 30.000 KM. Kazne za obavljanje djelatnosti lica koja nisu upisana u Registar posrednika kreću se u rasponu od 5.000 KM do 30.000 KM za pravno, od 2.500 KM do 15.000 KM za fizičko, te od 500 do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.