open-navfaktor-logo
search
Ko je kriv
Zakonska obaveza: Ne zna se minimum lijekova koji moraju biti u BiH u svakom momentu
Iako je zakonska obaveza, Bosna i Hercegovina nema popis esencijalnih lijekova jer Ministarstvo finansija i trezora BiH uporno odbija dati mišljenje na odluku o ovom popisu.
06.08.2021. u 07:56
get url
text

Njihovo mišljenje traženo je u više navrata, a neophodno je kako bi Vijeće ministara BiH uopće razmatralo popis.

Ovaj problem detektovali su i u Uredu za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH istakli su da ovakvo stanje traje čak od 2008. godine, te da problem sa donošenjem Odluke o popisu esencijalnih lijekova nikada nije riješen.

- Posljedica je da se ni ne zna koji je to minimum lijekova koji treba da se nađu u svakom momentu na stanju u državi. Očigledno da to nije problem čim toliko traje i funkcioniše na taj način – kazala je Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lijekove u medicinska sredstva BiH.

Po Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima, Stručno vijeće Agencije za lijekove BiH dostavlja prijedlog popisa esencijalnih lijekova Vijeću ministara BiH, uz prethodno pribavljanje saglasnosti nadležnih entitetskih ministarstava i Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta BiH.

Na osnovu toga Vijeće ministara BiH mora najmanje svake dvije godine utvrditi popis esencijalnih lijekova u BiH. Međutim, to se ne dešava.

- U prethodnom periodu Agencija je pripremila prijedlog odluke i pribavila pozitivna mišljenja od relevantnih institucija, osim mišljenja Ministarstva finansija i trezora BiH. I pored više urgencija, nisu dobili povratnu informaciju – istaknuto je u nedavno objavljenom izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

Dio iz izvještaja

I državni revizori su ukazali da usvajanje esencijalnog popisa lijekova, osim što je zakonska obaveza, ima veliku važnost za cjelokupan zdravstveni i socijalni sistem u našoj državi.

- Posljedica neusvajanja je nejednaka dostupnost građanima BiH minimuma lijekova koji se propisuju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i minimum lijekova u bolničko-zdravstvenoj zaštiti – istakli su revizori.

Odgovor iz Ministarstva finansija i trezora BiH danas nismo uspjeli dobiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.