open-navfaktor-logo
search
Sjednica CIK-a
Zakonsku obavezu podnošenja izvještaja ignorisalo 49 stranaka, ostale u 2023. imale 24,4 miliona KM prihoda
Strankama koje nisu podnijele finansijske izvještaje za 2023., za šta je rok bio 31. mart, bit će upućene urgencije, a objavili smo spisak o kome je sve riječ.
AUTOR: M. R. S.
25.04.2024. u 14:15
get url
text
S današnje sjednice CIK-a
S današnje sjednice CIK-a
FOTO: CIK BiH
Od 187 političkih stranaka, njih 49 nije do danas dostavilo svoje finansijske izvještaje za 2023. godinu, iako su zakonski bile obavezne to učiniti do 31. marta ove godine, rečeno je danas na sjednici Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovina. 
Ove stranke to nisu učinile ni nakon prethodnog upozorenja i skretanja pažnje na odredbe Zakona o finasniranju političkih stranaka. 
- Centralna izborna komisija će im dati dodatnu priliku pa im omogućiti da dobrovoljno postupe, podnesu finansijske izvještaje, odnosno uputit će urgenciju. Ako i nakon urgencije ne podnesu finansijski izvještaj, CIK će poduzeti aktivnosti u skladu sa nadležnostima - istaknuto je na sjednici prilikom prezentacije informacije o podnesenim izvještajima stranaka za 2023.
Kako je pojašnjeno, upućivanjem urgencije se daje mogućnost strankama da podnesu izvještaje prije izricanja kazne ili preduzimanja administrativne mjere.
Na sjednici CIK-a se moglo čuti da među ovih 49 stranaka ima njih 17 koje nisu podnijele finansijske izvještaje ni za 2022. godinu, kao i 18 onih koje nisu podnijele izvještaje čak i za 2021. godinu. Njima su ranije izrečene administrativne mjere zabrane učešća na narednim izborima. 
U nastavku možete pogledati o kojim je strankama riječ.
FOTO: CIK BiH/Screenshot
FOTO: CiK BiH/Screenshot
Istovremeno, godišnji finansijski izvještaj za 2023. je podnijelo 138 političkih stranaka. One su,  bar prema podacima koje su dostavile, ostvarile 24,4 miliona KM prihoda. 
- U strukturi prihoda, najviše su prihodi iz budžeta, 79,89 posto - između ostalog je rečeno na sjednici.
Među prihodima su članarine (7,4 posto), prilozi ljudi, prilozi firmi, prihodi od imovine stranke, nenovčane donacije.
U informaciji je navedeno i da je jedna stranka imala oko četiri miliona KM prihoda, tri stranke su imale između 2,5 miliona KM do 2,7 miliona KM, tri stranke su imale nešto više od po milion KM prihoda, njih pet od 500.000 KM do milion KM, a 19 od 100.000 KM do 500.000 KM... 
Iz nadležne službe CIK-a su naveli i da će revizijom utvrditi da li su stranke iskazale sve prihode. 
Ove stranke, dakle njih 138, su na kraju prošle godine imale i oko 6,1 milion KM dugovanja.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.