open-navfaktor-logo
search
Prodaja "Kusače"
Zakuhalo se zbog Ćire: Ko će koga tužiti, stiže li lokomotiva u Sarajevo, zašto će građani Zavidovića na proteste
U Zavidovićima prodaja parne lokomotive "Kusače" Gradu Sarajevo, izazvala velike pobleme. Dok gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović optužuju stečajni sastav IP "Krivaja" za to što oni nisu kupili Ćiru, stečajni upravnik Hamdija Muratović je najavio tužbu za klevetu protiv gradonačelnika. Građani Zavidovića najavili i protestnu šetnju kako bi lokomotivu zadržali u gradu. 
12.10.2022. u 19:56
get url
text

VEZANI TEKST - Zavidovići i Sarajevo žele istu lokomotivu: Kusače ipak ide na Bistričku stanicu, koliko će to koštati?

Parna lokomotiva "Kusače", poznatija kao Ćiro, se nalazi u vlasništvu zavidovićkog IP "Krivaja" u stečaju čiji je odbor povjerilaca na čelu sa predsjednikom Feridom Balićem, jednoglasno dao saglasnost stečajnom upravniku Hamdiji Muratoviću da, kako navode, nakon sedam bezuspješnih objavljenih oglasa, proda parnu lokomotivu Gradu Sarajevo po cijeni od 40.000 KM bez PDV-a.

Međutim, gradonačelnik Zavidovića ističe da prema zakonu oni imaju pravo preče kupovine.

- Kad je u pitanju parna lokomotiva, zvana Ćiro, nismo uopće bili obaviještavani o njenoj prodaji. Naravno, ne postoji obaveza stečajnog upravitelja niti odbora stečajnih povjerilaca da obavijeste nas o prodaji bilo čega, pa ni Ćire, tako da ni u ovom slučaju nismo znali uopšte da je objavljen bilo koji javni poziv. Međutim, postoji jedan druga činjenica, postoji zakon po kojem mi imamo pravo preće kupnje. Dakle, mi prema tom zakonu imamo pravo preće kupnje, što u ovom slučaju nije ispoštovano – kazao je Hašim Mujanović, gradonačelnik Zavidovića za Faktor.

Kontaktirali smo stečajnog upravnika IP "Kusače", koji nam je rekao da "gradonačelnik laže".

- Ja sam osoba koja radi stručni posao i ne mogu lagati kao gradonačelnik. Gradonačelnik sve laže. Nit sam njemu šta rekao, nit sam ja njemu šta obećao. Druga stvar, nisam ja s njim imao ni kontakta. Ja sam njega nazvao, a on je mene prekino. Dva puta je on mene u životu prekino, neće nikad više. Neću da razgovaram više s njim. Ako misli da ima pravo preče kupnje, eno mu suda. Kakav on i preča kupnja – rekao je Hamdija Muratović, stečajni upravnik IP "Krivaja".

Gradonačelnik Mujanović ističe da je jedini razlog zbog kojeg lokomotiva nije prodata, iako je imala toliko javnih poziva, to što se poziv objavljivao u "sporednim glasilima".

- Mi smo sasvim slučajno saznali da se lokomotiva prodaje, ali onda smo saznali da je 14.7. ove godine, odbor stečajnih povjerilaca donio jednoglasno odluku na čelu sa Feridom Balićem, predsjednikom, da se kaže - "nakon sedam ponovljenih javnih poziva, nakon što se niko nije javio", a razlog nejavljanja je najvjerovatnije zato što se to objavi u nekim tamo sporednim glasilima koji nisu dostupni javnosti, odnosno bilo kome. Dakle, nakon ponovljenih javnih poziva oni su donijeli odluku da se daje saglasnost stečajnom uprvitelju da lokomotivu proda Gradu Sarajevo. Zašto Gradu Sarajevo? Je li se to Grad Sarajevo javljalo? – upitao je gradonačelnik Mujanović.

Međutim, kako navodi stečajni upravnik, lokomotiva je prodata Gradu Sarajevo jer su se jedino oni pojavili na ročištu na kojem se vršila prodaja Ćire po osmi put.

- Lokomotiva je prodata davno na ročištu na kojem se nije niko pojavio osim Grada Sarajeva, i to nakon sedam neuspješnih prodaja, a Sarajevo je specifičan kupac. Dakle, Grad Sarajevo je kupilo lokomotivu, ona je procijenjena na 50.000 KM, a prodata je za 40.000 KM, koliko je na tom ročištu bila. Ali pošto su oni specifičan kupac zbog javnih nabavki, onda se to nije moglo završiti na jednom ročištu. Osim toga, to nije nikakvo, nazovimo historijsko dobro, nema takvog dokumenta. Dakle, bila je objava. Laže da nije bila, to je drugo što njega nije interesovalo. Njega je potjeralo njegovo Vijeće, a sad se on vadi preko laži. To za mene ne važi – poručio je Muratović.

Obzirom da gradonačelnik Zavidovića nije imao informaciju da je, kako kaže Muratović, lokomotiva već prodata, on je kontaktirao i gradonačelnicu Benjaminu Karić sa zahtjevom da odustane od kupovine parne lokomotive.

- Ja sam komunicirao sa gradonačelnicom Grada Sarajeva. Nije mi se telefonom javila već smo se čuli porukama. Ja sam je obavjestio da nećemo dozvoliti, da neće građan Zavidovića dozvoliti odvoz Ćire, jer jednako sutra se mogu pojaviti i da nam odvezu kamene kugle. Jednostavno doći će i krčmit će naše blago. Ja sam gradonačelnici ponudio da bude fer i korektna, tražio sam da odustanu od kupovine kako bismo lokomotiuv mi kupili. Na to nisam dobio odgovor. Na moju prvu poruku mi je poslala samo odluku stečajnih povjerilaca o prodaji lokomotive Gradu Sarajevu – rekao je gradonačelnik.

Građani Zavidovića su najavili protestnu šetnju 13.10.2022. pod nazivom "Ne damo Ćiru!"

- Povodom najavljene prodaje simbola Zavidovića, parne mašine "Kusače", neformalna grupa građana u četvrtak organizuje mirnu protestnu šetnju. Okupljanje građana će biti ispred zgrade gradske uprave u 17h – stoji u pozivu na društvenim mrežama.

Kako navode, njihov prvi zahtjev je da svi politički subjekti u Zavidovićima zajedno rade na zaustavljanju prodaje parne lokomotive, dok im je drugi zahtjev da gradonačelnica Sarajeva i gradska uprava odustanu od kupovine i da sa predstavnicima Zavidovića iznađu rješenje kako bi Ćiro ipak ostao u njihovom gradu.

Gradonačelnik Zavidovića je, kako ističe, svojim saradnicima dao saglasnost da "pokrenu prije svega istražnje radnje" kako bi dobili informacije gdje su objavljeni javni pozivi, kada je posljednji put on bio objavljen. Između ostalog, Mujanović ističe da će ukoliko nije izvršena transakcija oni "ići sa pravom preće kupnje i naravravno upustiti se u pravnu borbu" da lokomotivu zadrže u gradu.    

- Vi mislite rješavat državne probleme protestima!? Gradonačelnik je slago i obmanuo ljude. On je došao na mandat laži. Prvi mandat i drugi je prevario ljude. Ne može on odraditi svoj zadatak kad neće da komunicira. Ja političarima ništa ne vjerujem, oni optužuju svakoga. On će ako bude imao osnova mene tužiti, a i ako ne bude imao, on će mene tužit. Nisam ja kriv što sam radio svoj posao. Nigdje se ja nisam obavezao da ja to (op. a. pranu lokomotivu) čuvam za njega. On nije bio u procedurama, on sve ide na prevaru. Takvi nama odmažu, on će napravit da proces prodaje traje i nekoliko godine više nego što treba -  izjavio je Muratović.

Zbog, kako kaže, iznesenih laži, Muratović će protiv gradonačelnika ponijeti prijavu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.