open-navfaktor-logo
search
Mostar
Zalihić optužuje sve redom: Sa Baralijom u "četiri oka", lagali se međusobno, nisu podržali Guzina, a SDA kriva?!
Arman Zalihić, kandidat za gradonačelnika Mostara koji je ispao u prvom krugu glasanja na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća i predsjednik mostarskog SDP-a, optužen je jučer kako je krivac za rušenje BH bloka u Mostaru. Krenulo je sa optužbama koje je iznijela Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke, da bi sve ubrzo preraslo u opću svađu preko medija i društvenih mreža, a na relaciji Naša stranka - SDP. 
11.02.2021. u 10:02
get url
text

- Svu energiju, posljednjih mjeseci, uložio sam u BH blok, maksimalno se trudeći da ostvarimo što bolji izborni rezultat - piše Zalihić osvrćući se na izbore u Mostaru i odnose unutar koalicije.

Predsjednik SDP-a Mostar optužuje Irmu Baraliju i tvrdi da je prekršila njihov dogovor o glasanju za gradonačelnika. Salema Marića, šefa mostarske SDA, optužuje da ga je vrijeđao.

Za činjenicu da su iz BH bloka sve vrijeme odbijali podržati Zlatka Guzina za gradonačelnika, ucjenjujući se međusobno, ali ucjenjujući i druge da Baralija mora po svaku cijenu biti kandidatkinja za gradonačelnicu, čime je BH blok direktno otvorio put HDZ-u za ponovno preuzimanje gradonačelničke pozicije, Zalihić optužuje SDA!?

VEZANI TEKST - Nikšić: Je li ucjena iz Naše stranke da mora biti Baralija; BiH za SDP nije samo Sarajevo

- Iako je SDP na izborima dobio više mandata, a imali smo i bezrezervnu podršku Prve mostarske partije (PMP), od kolegice Baralije sam odmah zatražio izjašnjene o njenoj eventualnoj kandidaturi, a sve kako bih istu mogao predložiti organima stranke - navodi Zalihić uz pojašnjenje da se u slučaju "njenog pristanka ne kanim kandidirati".

Njegov osvrt na dešavanja u Mostaru u vezi s izborom gradonačelnika i međustranačkim odnosima prenosimo u cijelosti:

- Iako su vodili medijsku kampanju, izostao je njen zvanični stav zbog čega su mi članovi Gradskog obora i SDP-ovi članovi Vijeća BH bloka opravdano spočitavali kandidaturu kolegice Baralije pošto naši stranački organi nisu donijeli odluku o tome.

Na moje insistiranje održan je novi sastanak na kojem je kolegica Baralija, nakon mjesec medijskih napisa, prvi put zatražila podršku. U roku 72 sata održali smo sjednicu Gradskog odbora SDP-a Mostar, na kojoj smo joj dali jednoglasanu podršku.

Iza njene kandidature sam stao krajnje iskreno i u punom kapacitetu. Išao sam toliko daleko da sam molio predsjednika PMP-a Semira Drljevića Lovca da joj i oni daju podršku, kako bi u startu imala podršku svih sedam vijećnika. No, isključivo zbog njihovih ranijih odnosa, a napose zbog opservacija članova NS-a oko ratnog puta gospodina Drljevića, PMP joj ni po koju cijenu nije želio dati podršku.

Na Konstituirajućoj sjednica Vijeća, SDP i NS daju podršku Baraliji. Nakon prvog kruga glasanja bilo je jasno da kandidat HDZ-a doktor Mario Kordić ima podršku SNSD-ovog vijećnika doktora Milivojevića. U spoznaji da je vijećnica NS-a Boška Ćavar, u više navrata, javno i nedvojbeno izjavljivala da će biti suzdržana, a da PMP ne želi podržati Baraliju, postalo je očito kako bih jedino ja mogao imati podršku svih sedam članova BH bloka i PMP-a. Naravno da to nije garantiralo i moj izbor, ali jeste bilo bar teoretski izvodljivo.

Naime, bilo je jasno da doktor Guzin ima 11 glasova Koalicije za Mostar, te bi teoretski i uz našu podršku, dosegnuo do maksimalnih 17 glasova, što je bilo jednako kao i doktor Kordić (HDZ 13, HRS 3, SNSD 1), što bi potonjem donijelo gradonačelničku poziciju jer je mlađi.

Sve to, na jučerašnjem sastanku u Hotelu Bristol, argumentirano je obrazloženo NS-u i na sjednicu idemo u raspoloženju da treba poništiti proces kandidatura i prvi krug izbora što sam uostalom i zatražio. Naravno, HDZ i SDA ne žele vratiti stvari na početak pa predlažu da postojeći kandidati moraju ostati, uz zaključak da se i novi mogu kandidirati.

Pozivam kolegicu Baraliju van i pitam je u "četiri oka": "Irma, šta ćemo?", na što dobijam odgovor: "Kandidiraj se, glasat ću i ja za tebe". Da mi nije dala takav nedvosmislen odgovor podrške, ne bih se kandidirao. Nakon toga prihvatam zaključak, uz napomenu da nikom nisam dao obećanje kako nakon kandidature neću tražiti petodnevnu pauzu za konsultacije.

Ponovo idemo na pauzu, kad se na hodniku susrećem sa vijećnika Salemom Marićem, kojem je valjda postalo jasno da ovim činom želim osujetiti njegov tajno skovani plan sa HDZ-om, da osigura pobjedu doktoru Kordiću, kako bi u konačnici njemu pripala funkcija predsjednika Vijeća. Njegove uvrede su bile toliko ružne, proste i krajnje primitivne da ih ovdje ne želim iznositi.

VEZANI TEKST - Salem Marić ponudio BH Bloku: Glasajte za Zlatka Guzina i ja izlazim iz Gradskog vijeća Mostar!

Ipak, prelazim preko toga i pozivam ga na konsultacije, gdje mu se kolegica Adela Gosto obraća riječima: "Jasno vam je da doktor Guzin nema šanse, stoga Vas molimo da podržite odgodu od pet dana kako bismo dogovorili 17 ili 18 ruku za kandidata koji ima šansu pobijediti HDZ".

Vraćamo se u salu kad mi kolegica Baralija govori: "Pitali su me iz Koalicije za Mostar ako sa sjednice izađu vijećnici SDP-a i PMP-a, da li izlazim i ja, i ja sam im potvrdno odgovorila". Predsjednik Zelenika ulazi u Vijećnicu i ne dozvoljava mi da zatražim pauzu od pet dana, nakon čega sam primoran napustiti istu, a za mnom i ostali vijećnici SDP-a i PMP-a.

Simptomatično je da, nakon moje kandidature, potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić objavljuje u medijima da se zbog SDP-a u Mostaru raspada BH blok što je prijetnja i na državnom nivou. Vjerovatno nakon te objave, kolegica Irma Baralija mijenja stav i odlučuje ostati na sjednici, te tako "gazi riječ" koju mi je dala par minuta ranije. Dakle, dok su SDP i PMP odlučivali u mostarskoj vijećnici, NS je odlučivao u stranačkoj centrali u Sarajevu!

Sve ovo je rezultiralo da kandidati Guzin i Kordić prolaze u drugi krug, čime postaje kristalno jasno kako je doktor Guzin žrtvovan od strane Koalicije za Mostara, točnije predsjednika GO SDA Mostar, gospodina Salema Marića. Tad se traži prekid od tri dana - dok na moj poziv, prije prvog kruga, nisu pristali.

Ovim su pale sve maske i jasno je da su samo SDP i PMP iskreno radili na tome da napokon dobijemo gradonačelnika koji nije iz dvije nacionalne stranke, dok su SDA i HDZ davno organizirali igrokaz u kojem bi Kordić postao gradonačelnik, a Salem Marić predsjednik Vijeća. Žalosti me što je NS ostao s njima, no to najbolje govori da su skloni populizmu i samopromociji, a ne političkoj realnosti i suprotstavljanju nacionalnim blokovima u Mostaru.

Posljednjih dana sam imao poprilično "žestoke", nekad i pomalo neodmjerene izjave i medijske nastupe, što mi inače nije svojstveno, pa koristim priliku zbog toga se najiskrenije ispričati svim Mostarkama i Mostarcima. Držim da je, nakon svega, postalo jasno kako sam na to, na određeni način, bio i primoran u želji da ogolim kriminal u minulom periodu, koji pojedinci vješto žele prikriti pod plaštom nacionalnih interesa.

Mislim da je, nakon ovog današnjeg - finalnog čina "igrokaza", postalo svima jasno da SDA i HDZ nikad ne bi pristali na gradonačelnika koji bi izvršio nadzor nad velikim brojem nelegalnih radnji i kriminala u posljednjih 20 godina. Zbog toga oni ostaju dugogodišnji strateški partneri, na zajedničkom i odavno dobro trasiranom putu netransparentnosti i pogodovanja svojim poslušnicima!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.