open-navfaktor-logo
search
Nakon prekida sjednice
Zalihić pojasnio prijedlog o principu rotacije na funkciji gradonačelnika u Mostaru
Arman Zalihić, vijećnik i predsjednik mostarske organizacije SDP-a, rekao je da se nada izboru gradonačelnika na narednoj sjednici.
12.02.2021. u 18:15
get url
text

On je pojasnio detalje prijedloga o rotiranju na funkciji gradnačelnika koji je HDZ danas odbio.

- Radi se o prijedlogu da u iduće četiri godine svaki od tri bloka ima 16 mjeseci gradonačelnika i da napravimo jednu široku koaliciju i da umjesto ovim pričama o izdajnicima i pobjednicima – priču svedemo na komunalu i rješavanje gorućih pitanja građana. Irma Baralija je cijenlila da su za takvo nešto potrebne konsultacije od nekoliko dana i na kraju se na Kolegiju dogovorili - ispričao je on.

Pojasnio je i da li taj prijedlog znači i promjene Statuta.

- Ne bi išli u izmjene Statuta, to je politički dogovor u kojem bi gradonačelnici podnosili ostavku. HDZ je protiv i pustio bih da idućih par dana sve stavimo na papir. Ako HDZ bude protiv, mi nemamo obaveze prema HDZ-u - naglasio je on u razgovoru za N1.

Na pitanje kada će Mostar dobiti gradonačelnika Zalihić je kazao:

- Nadam se na idućoj sjednici da će napokon doći taj drugi, treći krug. Mi nismo nikad bili problem. Tražio sam pet dana da pripremim govor jer nijedan kandidat nije iznio svoje prijedloge. Bilo je važno i to da bude mlađi kandidat. Mada je to u suštini sve žalosno.

Sjednica Gradskog vijeća Mostar prekinuta je danas prije drugog kruga izbora mostarskog gradonačelnika, a treći nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za ponedjeljak, 15. februara, u 16 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.