open-navfaktor-logo
search
Nema zvaničnih stavova
Zamjenik Brkić izrazio podršku Izraelu, ministar Konaković šuti
Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, oglasio se na Twitteru dajući podršku Izraelu nakon Hamasove akcije i nakon što je izraelska avijacija bombardovala područja blokiranog Pojasa Gaze.
08.10.2023. u 10:28
get url
text

- U skladu sa stavom Evropske unije, oštro osuđujemo terorističke napade na nedužne civile. Stojimo uz naše prijatelje u Izrealu u ovim mračnim trenucima! Iskrena sućut porodicama stradalih i brz oporavak povrijeđenima - napisao je Brkić, označavajući u svome tvitu nalog Ministarstva vanjskih poslova BiH na ovoj društvenoj mreži, kao i naloge Ministarstva vanjskih poslova Izraela, Ambasade Izraela u Albaniji i ambasadorice Izraela u Albaniji Galit Peleg, koja nerezidentno pokriva i BiH. 

Državni zvaničnici u Bosni i Hercegovini se nisu oglašavali po pitanju najnovije eskalacije sukoba na Bliskom istoku, osim nekih nižerangiranih zvaničnika, poput entitetskih funkcionera.

Među najpozvanijima da se oglasi, ukoliko već BiH iznosi stav po ovom pitanju, svakako je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković. On se do ovog momenta nije oglašavao lično, kao ni Ministarstvo. 

Umjesto Konakovića, makar je to i na društvenim mrežama, oglašava se njegov zamjenik, HDZ-ovac Brkić, što je nije uobičajeno kada su u pitanju druge zemlje da se prvo oglašavaju zamjenici, tačnije nižerangirani zvaničnici. 

Brkić se i inače u mnogim slučajevima ponaša kao neko ko je na čelu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine a Konaković se tada doima kao njegov zamjenik. 

Ambasadorica Peleg je zahvalila Brkiću na ovoj društvenoj mreži.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.