open-navfaktor-logo
search
Ostao samo direktor
Zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije dao neopozivu ostavku, objasnio zašto
Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine ostala je i bez drugog zamjenika nakon što je prije dvadesetak dana Dragan Slipac dao neopozivu ostavku na tu poziciju.
18.01.2022. u 07:55
get url
text
Dragan Slipac

Obavještenje o njegovoj ostavci je stavljeno na dnevni red i Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazanog za 18. januar.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije sada ima samo direktora koji je u nekoj vrsti tehničkog mandata nakon isteka, a izbor novog direktora i dva zamjenika još nije završen zbog bojkota rada institucija Bosne i Hercegovine koju od jula prošle godine provode parlamentarne stranke iz RS-a.

VEZANI TEKST - Za direktora Agencije za prevenciju korupcije 16 kandidata, ima i zvučnih imena

Dragan Slipac za Faktor je kazao da je ostavku dao jer mu je istekao drugi mandat u Agenciji, a nema pravo na treći, te je konkurirao i primljen je na rukovodeću poziciju u Službi za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine. Tu je trenutno zamjenik direktora. Pozicija direktora je "rotirajuća" tako da će Slipac, kako očekuje, u ovoj godini biti i direktor Službe.

- Drugi mandat zaredom mi je istekao u septembru prošle godine i u međuvremenu je bio konkurs u Službi za zajedničke poslove institucija BiH. Prošao sam na konkursu i dobio rješenje od Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine da od 1. januara 2022. stupam na dužnost. Tako da sam morao podnijeti ostavku u Agenciji. Tamo je ostao samo direktor – dodao je Slipac.

Prethodno je 2018. godine prvi od dva zamjenika direktora Agencije razriješen dužnosti na lični zahtjev, a popuna tog radnog mjesta nije izvršena, što su konstatirali iz Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine u izvještaju o radu Agencije za 2020. godinu.

Sredinom prošle godine bio je konkurs za izbor direktora i dva zamjenika ove agencije. No sve je stalo. Konkurs još nije zatvoren.

- Čekamo da se oni koji su iznjedrili blokadu institucija BiH vrate i da završimo s tim konkursom – rekao nam je Halid Genjac, član Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da Komisija mora da pregleda pristigle prijave, obavi razgovore s kandidatima i okončanjem procedure riješi i pitanje ostavke Dragana Slipca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.