open-navfaktor-logo
search
Višegrad
Zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković posjetio povratnike koji su pretučeni i opljačkani
Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Enes ef. Ljevaković danas je posjetio Višegrad, gdje je, između ostalog, upriličio sastanak sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrad te obišao povratnike Fadila i Ajšu Memišević.
02.09.2023. u 21:34
get url
text

Podsjećamo, dvoje povratnika Fadil i Ajša Memišević pretučeni su i opljačkani u svom domu u selu Omeragići kod Višegrada prvu noć ramazana, 23. marta ove godine.

Sastanku u prostorijama Medžlisa prisustovali su glavni imam Hasan ef. Skorupan, članovi Izvršnog odbora MIZ Višegrad, sabornici, kao i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević.

Ovom prilikom razgovarano je o stanju vjerskog života, projektima koji bi olakšali život povratnicima ovog kraja, ali i motivisali druge da se vrate u rodna mjesta, javlja MINA.

- Čuli smo ohrabrujuće informacije o napretku u vjerskom životu na ovom području, kao i njihove planove. Nadamo se da će se neki od njih uskoro realizirati, gdje očekujemo i podršku viših instanci u Islamskoj zajednici. Povratnici koji žive na ovom području zaslužuju podršku svih nas, svih instanci u državi i u Islamskoj zajednici, i nadamo se da će se povratak ovdje omasoviti i da će sve više i više ljudi posjećivati i biti ovdje na svojim prostorima - izjavio je ovom prilikom zamjenik reisu-l-uleme Ljevaković.

Naglasio je da su iskazali podršku povratnicima i ohrabrili ih u njihovim nastojanjima, te pozvao medije da prate aktivnosti ovih ljudi, da obilaze povratničke džemate, ističući da oni zaslužuju pažnju.

Danas je obilježena i godišnjica izgradnje Spomen-obilježja u Omeragićima za 52 nevino ubijene osobe u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- To nam govori o kontinuitetu činjenja zločina nad nama, ali mi se ne trebamo i ne smijemo plašiti, ni očajavati. Bez obzira na sve te teškoće i zločine mi nećemo odustati od naše zemlje, sve je ovo naša domovina Bosna i Hercegovina i ona pripada svima koji žive u njoj. Posjetili smo i povratnike Fadila i Ajšu koji su tokom mjeseca ramazana fizički napadnuti, dali smo im podršku i ohrabrenje, kazali da nisu sami, da znamo za njih, izrazili smo naša suosjećanja sa njihovom borbom. Nadamo se da će ostati svoji na svome i biti čvrsti i stabilni, a mi ćemo im dati sigurno podršku u tome - poručio je ef. Ljevaković.

Predsjednik MIZ Višegrad Bilal Memišević podsjetio je da je danas, prema kalendaru Medžlisa, posljednji skup kada je u pitanju svjedočenje posljednjeg zločina nad Bošnjacima MIZ Višegrad.

- Svaki vikend od 3. juna do 2. septembra smo na organiziran način i na posebnim mjestima, selima, svjedočili o počinjenom zločinu nad Bošnjacima ovih prostora. Također, sinoć smo opet nakon 80-tak godina, proučili zikr - derviši iz Tarikatskog centra zajedno sa nama iz MIZ Višegrad, zikrom čistili svoje duše i svjedočili na sve zločine koje smo prošli. Ovaj zikr će biti naša tradicija - poručio je, između ostalog, Memišević.

Glavni imam Hasan ef. Skorupan je izjavio da "današnjom posjetom i obilježavanjem želimo dati do znanja da uz sve pokušaje i napore, agresiju na Bosnu i Hercegovinu, i sve ono nakon toga, ni na koji način neće spriječiti ili usporiti naš povratak i borbu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.