open-navfaktor-logo
search
Južno od Mostara
Zamućenje vode ponovo je uzrokovalo neviđenu štetu ekosistemu Neretve, mulj pušten iz kanala Elektroprivrede HZHB
AUTOR: Fena
28.05.2024. u 12:12
get url
text
FOTO: USR Neretva
Udruženje sportskih ribolovaca (USR) Neretva priopćilo je danas kako je u petak u večernjim satima zabilježeno jako zamućenje vode južno od Mostara, što je uzrokovalo ozbiljnu štetu cijelom ekosistemu rijeke.
Kako su napomenuli, prijave o ovom incidentu stižu od brojnih ribara koji su bili na Neretvi. Naglasili su da je situacija alarmantna.
- Naše službe bile su na mjestu događaja i svjedočile su ovoj katastrofi. Naši ribočuvari su na terenu u proteklom periodu zabilježili desetke slučajeva narušavanja prirodnog stanja rijeke, a prijave su odmah proslijeđene nadležnim organima. Unatoč ovim naporima, destruktivna praksa se nastavlja, što zahtijeva hitnu intervenciju svih relevantnih institucija - napisali su.
Iz USR Neretva navode da su ogromne količine mulja puštene u Neretvu ''kroz odvodni kanal koji je u vlasništvu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne''.
- Ovaj kanal predstavlja dio sistema koji povezuje Hidroelektranu Mostarsko blato s rijekom Neretvom. Radi se o mulju koji ugrožava čitav biljni i životinjski svijet rijeke nizvodno od ovog kanala taložeći se na dnu rijeke i tako sprečava razvoj velikog broja biljnih i životinjskih vrsta koje žive na dnu rijeke i ima ogroman negativan utjecaj na cijeli riblji fond - istaknuli su iz udruženja.
Apelirali su na sve nadležne organe, uključujući Ministarstvo okoliša i turizma, inspekcijske službe, te lokalne vlasti, da hitno reagiraju i poduzmu sve potrebne korake kako bi se spriječilo daljnje uništavanje ekosistema rijeke Neretve.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.