open-navfaktor-logo
search
Oboljeli od karcinoma
Zapečaćeni uređaji za radioterapiju na UKC-u Tuzla: Tužilaštvo TK provjerava jesu li pacijenti i osoblje bili ugroženi
Aparati za radioterapiju na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, koji se koriste za zračenje oboljelih od karcinoma, nisu u funkciji od 17. februara, potvrđeno je na današnjoj press konferenciji u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Tuzlanskog kantona.
14.03.2023. u 15:48
get url
text

Pacijenti čija je terapija zračenjem u toku, njih 40, upućeni su na liječenje u Klinički centar univerziteta u Sarajevu (KCUS), Kantonalnu bolnicu Zenica i Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

- Ja sam 9. juna prošle godine s problematikom radioterapije upoznao zaposlenike Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koji su bili na jednom sastanku kod nas. To sam uradio jer sam vidio mnogo problema. U prethodnih 15 dana su pripadnici SIPA-e stalno ovdje, 11 inspektora je skoro svakodnevno kod nas, ali nekim drugim povodom i prijavom - rekao je prof. dr. Denijal Tulumović, vršilac dužnosti (v. d.) direktora UKC-a Tuzla.

Izmještanje pacijenata

Načelnica Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC-a doc. dr. Jasmina Alidžanović kaže da je do kvara na linearnom akceleratoru na radioterapiji bilo 35 pacijenata, koji su bili prioritet kada je u pitanju liječenje u drugim centrima.

- Sada imamo ukupno 100 pacijenata kojima treba zračenje, a za njih 40 je osigurano liječenje i to će sada ići kontinuirano i po prioritetima - kaže dr. Alidžanović.

Šef Odjeljenja za radioterapiju doc. dr. Hasan Osmić ističe da je jedino trajno rješenje za pacijente i UKC brza nabavka aparata za radioterapiju.

- Sve ostalo su kratkotrajna, palijativna rješenja. Mi na području Tuzlanskog kantona imamo oko 1.600 novih malignih oboljenja godišnje, a oko 60 posto njih zahtijeva liječenje radioterapijom. Moramo ići u popravku jednog aparata i nabavku drugog linearnog akceleratora, do ćemo jedan aparat koji imamo rashodovati - navodi dr. Osmić.

Press konferencija na UKC-u Tuzla

Direktor Tulumović iznio je podatak da je od 23. augusta 2021. godine UKC izdvojio 610 hiljada KM za popravku aparata za radioterapiju.

- Otkad sam ja tu, u radioterapiju smo uložili 200-injak hiljada KM. Radi se o opremi koja je stara 14 godina i ja sam postavio pitanje na sastancima s kolegama da li je isplativo tu opremu servisirati. Zbog toga smo pokrenuli incijativu za nabavku novog linearnog akceleratora i imamo 7,5 miliona KM operativnih sredstava od Vlade TK. Radi se o sistemu za zračenje u kojem su linearni akcelerator, CT simulator i jedinica za programiranje zračenja - pojašnjava Tulumović.

On dodaje da postoje dva dobavljača za spomenuti sistem za radioterapiju koji će koštati oko 10 miliona KM.

- Naredne sedmice raspisat ćemo tender i imamo informaciju da se unutar 120 dana mogu napraviti te mašine. Međutim, treba okončati tender, izvršiti demontažu starog aparata, uraditi određene građevinske radove, pa montirati novi aparat i uraditi sva mjerenja koja vrši Državna regulatorna agencija za zračenje i radioterapiju - pojašnjava Tulumović.

Oglasilo se Tužilaštvo

Iz Kantonalnog tužilaštva TK danas su saopćili da je Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost je u februaru 2023. godine izdala rješenje o zabrani upotrebe tri aparata za radioterapiju, o čemu su obavijestili Tužilaštvo i ovaj dokument je dio tužilačkog spisa.

- Kantonalno tužilaštvo TK obavlja provjere i istražne radnje u vezi sa zabranom upotrebe uređaja za radioterapiju na ovom odjeljenja UKC-a Tuzla. Tužilaštvo provjerava da li u činjenju ili nečinjenju odgovornih osoba iz UKC-a Tuzla u vezi sa radioterapijom ima elemenata nekog krivičnog djela. S tim u vezi, istražitelji MUP-a TK su po nalogu Tužilaštva i naredbi Općinskog suda Tuzla izuzeli kompletnu relevantnu materijalnu dokumentaciju u vezi sa tri uređaja za radioterapiju te je izdata i naredba za vještačenje spornih uređaja. Nakon svih obavljenih provjera i istražnih radnji će se donijeti tužilačka odluka u ovom predmetu - navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.