open-navfaktor-logo
search
Finansiranje
Zapela izrada budžeta BiH, opstrukcije rada Fiskalnog vijeća BiH dolaze iz Vlade RS-a
Iako je bilo pokušaja, Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine u protekla dva mjeseca nije uspjelo održati sjednicu, čime je i dalje onemogućeno donošenje nacrta budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu.
09.02.2022. u 12:06
get url
text

Preduvjet za izradu teksta budžeta je usvajanje globalnog fiskalnog okvira, ali je ovaj posao "zapeo" kod članova Fiskalnog vijeća BiH koji dolaze iz Vlade RS-a.

VEZANI TEKST - Na Fiskalnom vijeću predloženo povećanje budžeta BiH, ko nije bio spreman odmah podržati

Stoga se postavlja pitanje hoćemo li krajem idućeg mjeseca dobiti još jednu odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza umjesto budžeta, što ne bi iznenadilo imajući u vidu da je i cijela prošla godina protekla u privremenom finansiranju.

No, ove godine planirani su Opći izbori, za čije je održavanje neophodan novac iz budžeta.

Fiskalno vijeće BiH posjednji put se sastalo 10. decembra, kada nisu uspjeli usvojiti globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za period 2022-2024. Tada su članovi Fiskalnog vijeća koji dolaze iz Vlade RS-a tražili da se na sedam dana odgodi izjašnjavanje o ovom dokumentu, koji je predvidio povećanje izdvajanja prihoda od indirektnih poreza u korist institucija Bosne i Hercegovine, odnosno povećanje budžeta institucija BiH za oko 85 miliona KM.

Njihovo izjašnjenje još se čeka.

Članovi Fiskalnog vijeća BiH po funkciji su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, premijer FBiH Fadil Novalić, ministri finansija RS-a i FBiH Zora Vidović i Jelka Milićević, te gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić i guverner Centralne banke BiH Senad Softić kao posmatrači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.