open-navfaktor-logo
search
Telefonska sjednica
Zapela operacionalizacija Kontakt tačke za saradnju sa Europolom: Ministri iz HDZ-a protiv izmjene pravilnika
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije usvojilo izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i raspisivanje konkursa za popunu novih radnih mjesta za pružanje administrativno-tehničke podrške Kontakt tački za saradnju sa Europolom.
07.12.2022. u 19:18
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH
Sjednica Vijeća ministara BiH

Razlog neusvajanja je što su, prema informacijama koje smo dobili iz Vijeća ministara BiH, ministri iz HDZ-a glasali protiv. Kako danas nije postignut konsenzus u vezi sa novim zapošljavanjem u Ministarstvu sigurnosti BiH, o ovom će se Vijeće ministara BiH konačno izjasniti u drugom krugu glasanja. 

Prije mjesec i po je Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozdravio saglasnost Vijeća ministara BiH na Prijedlog pravilnika o radu za Kontakt tačku BiH za saradnju sa Europolom. Tada je istaknuto da je BiH trenutno jedina zemlja na zapadnom Balkanu bez operativne Kontakt tačke za saradnju sa Europolom te da bi odluka Vijeća ministara trebala omogućiti operacionalizaciju Kontakt tačke u narednih 20 dana.

VEZANI TEKST - EU pozvala na potpunu operacionalizaciju Kontakt tačke BiH za saradnju s Europolom

- Međutim, potreban je još jedan važan korak kako bi Zajednička kontakt tačka krenula ka potpunoj operacionalizaciji, te pozivamo Vijeće ministara da odobri neophodne izmjene unutrašnje organizacije Ministarstva sigurnosti, kojima bi se omogućila puna administrativna i tehnička podrška Zajedničkoj kontakt tački - kazali su tada iz Ureda EU u BiH.

Vijeće ministara BiH danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo Strategiju u oblasti migracija i azila za period 2021-2025. godina, u skladu s preporukama Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu na sjednici Vijeća Evropske unije u decembru.

- Ovom strategijom je definisano sedam strateških ciljeva, među kojima su unapređenje sistema sveobuhvatnog upravljanja politikama migracija i azila, povećanje efikasnosti kontrole državne granice, efikasnije upravljanje nezakonitim migracijama na teritoriji BiH, unapređenje sistema azila, efikasnija borba protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, podrška zakonitim migracijama i integracija stranaca koji zakonito borave u BiH te jačanje mehanizama koordinacije u upravljanju migracijama i azilom - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Na današnjoj sjednici je usvojena i informacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine o postupku javne nabavke iznajmljivanja Microsoft licenci za potrebe institucija Bosne i Hercegovine. Navedeno je da će iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH biti osiguran novac koji neodstaje za realizaciju Okvirnog sporazuma o iznajmljivanju Microsoft licenci za potrebe institucija BiH za period 2022-2025. godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.