open-navfaktor-logo
search
Prošla godina i po
"Zapelo" obilježavanje službenih auta bh. institucija: Kada će stati ukraj zloupotrebama
Obilježavanje službenih vozila bh. institucija obaveza je koja je data Vijeću ministara BiH prije više od godinu i po, a ni do danas po ovom pitanju skoro ništa nije urađeno. Pri tome je rok dat Vijeću ministara bio 30 dana.
26.08.2021. u 20:23
get url
text

Na potrebu obilježavanja službenih auta ukazali su nedavno i državni revizori zbog propusta koje godinama uočavaju i velikih troškova koje institucije prave.

VEZANI TEKST - Rastrošnost na račun građana: Tegeltijin šef kabineta sam sebi dao državni automobil

No, realizacija je zapela, i to u više institucija, a sudeći po onome u kojem pravcu ide, pitanje je da li će vozila biti obilježena naljepnicom.

Kako navode i revizori u izvještaju, Vijeće ministara BiH je u februaru prošle godine zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa da realizira zaključke Zastupničkog doma bh. Parlamenta o dopuni Pravilnika o službenim vozilima u institucijama BiH.

Jasno je u inicijativi rečeno da službena vozila trebaju biti označena naljepnicom ili na drugi odgovarajući način kako bi učesnicima u saobraćaju, kao i građanima, bilo jasno vidljivo da se radi o službenim vozilima i kojoj instituciji pripada, a sve u cilju sprečavanja zloupotrebe korištenja.

Ministarstvo komunikacija i prometa je pak dalo mišljenje da se zloupotreba može spriječiti uspostavom elektronskog registra koji bi bio objavljen na web stranici Vijeća ministara BiH, a za njegovo uspostavljanje se zadužuje Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

U augustu prošle godine su potom zatražili mišljenje od Ministarstva finansija i trezora, koje je stiglo šest mjeseci kasnije. Iz Ministarstva finansija su naveli da su saglasni da bude uspostavljen dodatni registar koji će biti javan i objavljen na web stranici Vijeća ministara BiH, ali i da se otvara mogućnost zloupotrebe podataka pa se svaka institucija pojedinačno treba izjasniti i Službi za zajedničke poslove dati saglasnost da službeno vozilo može biti obuhvaćeno javnim registrom.

I to su posljednje informacije koje ima Ministarstvo komunikacija i prometa. 

Zanimalo nas je kada namjeravaju taj posao privesti kraju.

Nedžad Branković, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH, kazao je da je pitanje obilježavanja službenih vozila bh. institucija u nadležnosti Službe za zajedničke poslove BiH.

Iz ove službe pak su nam odgovorili da nisu dobili odluku o obilježavanju službenih vozila od Parlamentarne skupštine BiH, niti im je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH dostavilo sličnu odluku.

VEZANI TEKST - Revizija: Službeno vozilo direktora korišteno i dok je bio na odmoru, vozač zaposlen mimo plana

- Također, Služba nema nadležnosti da provodi pomenutu odluku za ostale institucije – istakli su u odgovoru, uz napomenu da oni posjeduju četiri obilježena specijalizirana vozila.

Vojina Mitrovića (SNSD), ministra komunikacija i prometa BiH, ovih dana nismo uspjeli dobiti.

Inače, protiv inicijative za obilježavanje služenih vozila institucija Bosne i Hercegovine na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u januaru prošle godine, kada je usvojena, protiv su bili zastupnici iz HDZ-a BiH, te SNSD-a.

Inicijativa se pak ne odnosi na vozila štićenih osoba, odnsono članove rukovodstva Parlamenta BiH, ministre i članove Predsjedništva BiH, već na sva druga službena auta više od 70 institucija.

Godišnji izdaci za njihovo korištenje su milionski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.