open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Doboj Istoku
Započeli konkretni pomaci na deblokadi Tuzlanskog kantona prema zapadu
Putna deblokada Tuzlanskog kantona, u smislu modernizacije saobraćajnice od Tuzle prema Doboju, bila je tema današnjeg sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem, gradonačelnicima i načelnicima općina koje se nalaze na trasi ovog putnog pravca i predstavnicima svih relevantnih institucija koje učestvuju u realizaciji ovog projekta.
01.09.2022. u 18:20
get url
text

Sastanak, koji je održan danas u Doboj Istoku, svojevrstan je nastavak sastanka koji je prošle sedmice održan u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

- Riječ je o 'žili kucavici' ne samo za Tuzlanski kanton, nego i za Federaciju BiH i kao takvom, ovom putnom pravcu u narednom periodu moramo posvetiti posebnu pažnju. Danas su sa nama predstavnici institucija koje će biti uključene u projekat i oni su preuzeli konkretna zaduženja u smislu izrade projektne dokumentacije buduće brze ceste. Realizacija ovog projekta značajno će unaprijediti uslove za promet roba i usluga, te će ponuditi najbližu konekciju iz privredno izuzetno potentnih Gračanice i Doboj Istoka prema autoputu Vc. U tom smislu Vlada Federacije BiH će stati iza realizacije ovog projekta - kazao je danas premijer Novalić.

- Ovaj putni pravac je trenutno izuzetno opterećen, morali smo inicirati modernizaciju ove saobraćajnice. Saobraćajnicom dnevno prolazi na hiljade vozila i njena kvaliteta je umnogome postala ograničavajući faktor za razvoj naše privrede. Današnji sastanak je prava prilika da, u vrijeme kada se rade finansijski planovi za 2023. godinu, planiramo realizaciju ovog projekta i damo konkretna zaduženja institucijama koje će biti zadužene za realizaciju projekta - kazao je premijer Halilagić

Dodao je da su sve inicijative i činjenica da su, od njegovih šest službenih odlazaka u Sarajevo, tri bila posvećena "razbijanju putne blokade", konačno urodile plodom i da se na Tuzlanskom kantonu vide konkretni pomaci na ovom planu.

Također, danas se razgovaralo i o regulaciji korita rijeke Spreče, što treba da bude prateći projekat uz rekonstrukciju saobraćajnice, a kojim će se riješiti višegodišnji problemi plavljenja ovog područja.

U narednom periodu prioritetni zadatak je da se uradi elaborat potencijalne trase ceste i novog vodotoka rijeke Spreče, a što će biti osnova za početak izrade glavnog projekta.

U tom smislu premijer Novalić je naglasio da je novac najmanji problem, te da su stvarni problem nedostatak projekata.

- U fokusu svjetskih i evropskih institucija i fondova su vodni projekti. Izdvajaju se velika sredstva za zaštitu okoliša, kao i za zaštitu vode i od voda. No, prvo moramo imati projekat - kazao je premijer Novalić.

Današnjem sastanku su, osim premijera Novalića i Halilagića, prisustvovali kantonalni ministri Mustafa Šakić, Emir Begić i Zoran Blagojević, gradonačelnik Lukavca Edin Delić, načelnik Općine Doboj Istok, Kemal Bratić, te predstavnici JP Ceste Federacije BiH, JP Autoceste FBiH i Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost Spreča iz Tuzle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.