open-navfaktor-logo
search
Neće odustati
Zaposleni u Federalnom zavodu traže povećanje plaće, Skočibušić se protivi; Sadiković: Novca ima...
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona i Sarajevo i Osnovna sindikalna organizacija (OSO) Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, koja je u sastavu Sindikata, pokrenuli su inicijativu za izmjenu internog Kolektivnog ugovora na nivou te ustanove.
17.12.2023. u 08:37
get url
text

Traže povećanje neto satnice uposlenima u Federalnom zavodu sa trenutnih 2,60 na 3,10 KM, ali se tome, kako kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, protivi direktor Zavoda prim. dr. Siniša Skočibušić.

Senad Sadiković

Prema riječima Sadikovića, Skočibušić je do sada u više navrata isticao kako nema dovoljno sredstava da bi se povećala neto satnica, pa je Sindikat od Zavoda za javno zdravstvo FBiH zatražio da im se dostavi - koliko je novca na raspolaganju.

- Nismo dobili odgovor, ali smo preko svojih izvora saznali da su u rebalansu federalnog budžeta uvrštena određena sredstva za povećanje neto satnice nakon čega smo podnijeli inicijativu za izmjenu satnice. U nekoliko navrata obraćali smo se menadžmentu koji nije htio prihvatiti pregovore, nego je nudio svoju satnicu u iznosu od 2,96 KM, što za sindikat nije prihvatljivo. Znamo da postoje sredstva i da menadžment Federalnog zavoda može ispoštovati zahtjev Sindikata - navodi Sadiković.

{$galerijaFotografija}

Na sastanku Predsjedništva Osnovne sindikalne organizacije Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kojem je prisustvovao i Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu KS, donesena je odluka o povećanju neto satnice te da se ona počne primjenjivati od 1. septembra ove godine, kada je na nivou KS i izmijenjena neto satnica zaposlenima u zdravstvu, i da važi do isteka kolektivnog ugovora.

- Menadžment Federalnog zavoda na čelu sa Skočibušićem nije znao da će biti proširen pregovarački tim OSO, pa je želio dobiti na vremenu i tek sada formira pregovarački tim ispred Vlade FBiH i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ali mi to nećemo čekati i prihvatiti. Odlučili smo da ćemo poduzeti sve sindikalne aktivnosti kako bi pregovori počeli što prije, a time i sama primjena nove neto satnice - dodaje Sadiković.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS ističe kako menadžment Zavoda za javno zdravstvo FBiH želi zapošljavati još kadra.

Međutim, stav Sindikata je, dodaje Sadiković, da nema potrebe i opravdanosti za tim, jer su sredstva koja su na raspolaganju, namijenjena za povećanje neto satnice i poboljšanje uvjeta rada uposlenih.

senad1.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.