open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Zaposleni u pravosuđu u RS-u od danas u generalnom štrajku
Zaposleni u pravosuđu u RS-u danas su stupili u generalni štrajk. Štrajk se odvija u 80 posto pravosudnih institucija - sudovima, tužilaštvima i pravobranilaštvu.
28.02.2024. u 10:26
get url
text

Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS-a je rekao sa se štrajk provodi i tamo gdje nema sindikata.

- Ljudi su se organizovali jer su nezadovoljni, obespravljeni, ogorčeni i izrevoltirani stavom Ministarstva i Vlade RS-a da se ne udovolji našim zahtjevima -  kazao je Petrović danas ispred Okružnog suda Banja Luka. 

On je naveo da je plaća radnika u pravosuđu u RS-u sa srednjom stručnom spremom 1.100 KM.

Sindikat pravosuđa RS-a od Ministarstva pravde RS-a i nadležnih institucija, između ostalog, traži da se odredba o naknadi u visini do 35 posto osnovne plaće za težinu prirode posla i posebne uvjete rada, izdvoji iz zakona i reguliše putem Posebnog kolektivnog ugovora, zatim prestanak diskriminacije zaposlenih u pravosudnim institucijama u RS-u u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža, kao i da se procenat povećanja plaća svih zaposlenih uskladi, ne sa plaćama, već sa procentom povećanja plaća nosilaca pravosudnih funkcija, jer se radi o poslovima koji nose krivičnu i materijalnu odgovornost.

Petrović je naveo da su upozoravali Ministarstvo da će doći do štrajka, ali je odgovor uvijek bio isti - "para nema".

- Apelujem da se sjedne za pregovarački sto da ne bi išli u još veće probleme i da ne bi eskaliralo što se tiče štrajka - kazao je Petrović. 

Naveo je i da će trajanje štrajka zavisiti od Ministarstva, ali i radnika u pravosuđu. Podsjetio je da je Ministarstvo pravde RS-a ranije donijelo rješenje da se mora osigurati minimum rada od 98 posto,  što je za sindikat neprihvatljivo, ali i da su "zaprijetili" da neće biti plaćen niko dok je u štrajku. 

Za vrijeme trajanja šrajka radit će se samo u hitnim predmetima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.