open-navfaktor-logo
search
Neplaćanje članarine
Zaposleni u SSSBiH već 19 mjeseci bez plaća; Šatorović: Imamo jednu pravosnažnu presudu
Uposlenici Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), njih 17, već 19 mjeseci nemaju plaću jer 11 granskih sindikata ne uplaćuju članarinu, a zbog čega ih je SSSBiH tužio. Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH za Faktor kaže da za sada imaju jednu pravosnažnu presudu.
08.06.2022. u 08:01
get url
text

Radnici u teškoj finansijskoj situaciji 

- Što se tiče radnika i radnica u Savezu samostalnih sindikata BiH, zbog neuplaćivanja članarine od određenog broja granskih sindikata, nažalost dovedeni su u vrlo tešku finansijsku situaciju. Njima se u ovom trenutku duguje 19 plaća, a mi smo pokrenuli sudske procese protiv onih koji su odgovorni za takvo stanje.

Za sada imamo jednu pravosnažnu presudu i čim ta sredstva budu uplaćena na račun SSSBiH, do posljednjeg feninga će biti preusmjerena na isplatu zaostalih plaća za zaposlene u Savezu - govori nam Šatorović i dodaje:

- Iako smo godinama suočeni sa takvim opstrukcijama od pojedinih predsjednika granskih sindikata, a posljedice čega trpe isključivo zaposleni u Savezu, uspijevali smo i uspijevamo izmiriti troškove u vezi sa uplatom poreza i doprinosa, kreditnih zaduženja koja imaju zaposlenici, te topli obrok i naknadu za prijevoz.

Vjerujemo u pozitivne ishode sudskih procesa i da će biti jednaki kao i pravosnažna presuda koju smo dobili, te da ćemo uskoro izmiriti sve obaveze koje imamo prema zaposlenima.

VEZANI TEKST - Bektić: Spremni smo na kompromis za 17 radnika u SSSBiH koji mjesecima ne primaju plaće, ali moraju raditi

Sindikati se međusobno tuže 

Granski sindikati okupljeni oko Mevludina Bektića, koji na ime neuplaćivanja članarina duguju više od 800 hiljada KM ne priznaju Šatorovića za predsjednika SSSBiH i međusobno se tuže.

Bektić je ranije za Faktor kazao kako granski sindikati nemaju zakonsko uporište da pomognu uposlenicima SSSBiH, dok se spor među sindikatima ne riješi sudskim putem.

Dodao je kako sindikati okupljeni oko Selvedina Šatorovića osporavaju legitimnost i legalnost Kongresa koji je održan u februaru 2020. godine na kojem je on izabran za predsjednika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.