open-navfaktor-logo
search
Ima li nepotizma
Zapošljavanje u Domu zdravlja KS, da li je primljeni ljekar u rodbinskoj vezi sa direktorom Baltićem?
Redakciji Faktor obratio se anonimnim pismom jedan od čitalaca koji je izrazio sumnju u legalnost procesa zapošljavanja u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.
14.12.2023. u 20:24
get url
text

Autor pisma za jednog kandidata, koji je zaposlen na neodređeno vrijeme, pretpostavlja da je u rodbinskoj vezi sa aktualnim generalnim direktorom JU Dom zdravlja KS doc. dr. Abelom Baltićem.

U pismu su dostavljeni rezultati konkursne procedure i poredak kandidata koji su dobili posao na neodređeno vrijeme, među kojima je izvjesni A. B. (u pismu je navedeno puno ime i prezime, ali zbog zaštite ličnih podataka objavljujemo samo inicijale) za kojeg, autor pisma pretpostavlja da je u rodbinskoj vezi sa direktorom Baltićem.

- Prethodno pomenuti A. B. nema dana radnog iskustva za razliku od mnogobrojnih doktora, a odmah je dobio posao na neodređeno vrijeme bez probnog rada - stoji u anonimnom pismu.

Lista uspješnih kandidata 

Tragom onoga što je navedeno u pomenutom pismu zatražili smo očitovanje direktorra Baltića.

- Kompletna konkursna procedura provedena je od strane Komisije i pod nadzorom Supervizora u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim aktima. Stojimo na raspolaganju zainteresovanim stranama kako bi izvršili uvid u kompletnu dokumentaciju kao i za utvrđivanje svih materijalnih činjenica - navodi se u pismenom odgovoru kojeg smo dobili iz Dom zdravlja KS, a kojeg nam je poslala Lejla Moćević, stručni saradnik za odnose s javnošću ustanove.

Inače, prema podacima koje je dostavio anonimni čitalac, A. B. je na bodovnoj listi na petom mjestu sa 100 osvojih bodova, što je maksimalni iznos (60 bodova osvojio u pismenom i 40 u usmenom ispitu).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.