open-navfaktor-logo
search
Imao blaže simptome
Zaraženi 51-godišnji muškarac iz Breze radio u Njemačkoj
Testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen je osmi slučaj infekcije koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu, a radi se o 51-godišnjem muškarcu iz Breze koji je 14. marta došao iz Njemačke.
23.03.2020. u 23:22
get url
text

- S obzirom na to da je pedesetjednogodišnjak u Njemačkoj radio u restoranu u kojem je bilo pozitivnih slučajeva infekcije, odmah je targetiran kao sumnjiv na koronavirus COVID-19 te je smješten u kućnu izolaciju. U Brezi nije imao kontakata sa okolinom, pošto živi sam, a sve vrijeme je bio pod zdravstvenim nadzorom. Nakon blagih simptoma koji su se pojavili unazad nekoliko dana, uzeti su brisevi koji su poslani u referentni laboratorij te je potvrđena infekcija koronavirusom – naveli su iz Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa ZDK.

Naveli su da će pacijent ujutro biti prebačen u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, gdje se od ranije nalazi pet inficiranih osoba - četiri iz Zenice i jedna iz Tešnja, dok je šesti pacijent ranije premješten na Službu za infektivne bolesti KBZ-a.

Također, očekuje se da u izolatorij bude prebačen i 34-godišnji muškarac iz Visokog kod kojeg je danas potvrđena infekcija virusom COVID-19.

- Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa suspektnim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije – zaključuju iz Kriznog štaba ZDK.

U BiH su prema posljednjim informacijama koronavirusom zaražene ukupno 132 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.