open-navfaktor-logo
search
Stav iz Beograda
Žarko Korać: Dodik je na zalasku karijere, nacionalista Vučić iz Crne Gore hvata zalet za BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik se u novom napadu bijesa okomio na uglednog beogradskog političara i psihologa Žarka Koraća, koji je kazao kako je Izvještaj komisije bh. entiteta Republika Srpska o genocidu u Srebrenici propagandni materijal suprotan stravičnim dešavanjima iz jula 1995. godine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.
03.09.2021. u 12:30
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik po starom: Govorio o "mirnoj disoluciji" BiH, spominjao Vučića, "lažnom visokom predstavniku"...

Tako je Dodik Koraća nazvao "patološkom pojavom", "marginalcem koji je iskazao mrzilačku strast prema RS-u i Srbima"... Korać za Faktor govori o Dodiku, Aleksandru Vučiću, "srpskom svetu", stanju u Crnoj Gori...         

- Za Danas.rs napisao sam tekst u kojem sam argumentima i zdravorazumski doveo u pitanje izvještaj o Srebrenici u režiji Dodikove komisije. A to što Dodik priča, vrijeđa, ma to me ne dotiče. On je svakako u završnici svoje političke karijere, nema gradonačelnika Banje Luke, izgubio je od mladog pročetnika - kaže Korać.

Naš sagovornik odlično je upoznat sa Dodikovom blokadom rada državnih organa i napada na visokog predstavnika u BiH.

- Dodik tim napadima na visokog predstavnika mobiliše ljude oko sebe, želi stvoriti front sa opozicionim strankama kao da je ugrožen RS, kao da ovisi samo o njemu.

Pazite, Dodik je jednostavno rečeno dosadio ljudima, u ovu priču uvukao je i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je osvjedočeni nacionalista. Ljudi moraju znati, Drina je uvijek bila granica između Srbije i BiH. I kad je Srbija bila kraljevina i kneževina. To je tako, sviđalo se nekome ili ne. E sad, pitanje je kad padne Dodik, a past će, ko će doći poslije njega. Mi smo u Srbiji rušili Borisa Tadića, pa dobili Vučića - podsjeća Korać.

U nedjelju bi se mogao zatresti Balkan. Na Cetinju je zakazano ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija. Crnogorci su protiv, Srbi za. Strahuje se da će biti nereda.

VEZANI TEKST - Urednik Pobjede za Faktor: Beogradski obavještajci su u Crnoj Gori, niko ne zna šta će biti na Cetinju

- Bit će incidenata, nema sumnje. U kojoj mjeri, to niko ne zna. Vjerovatno će sigurnosne službe izolovati Cetinje, pa i sam manastir, ali da li će to biti dovoljno? Nisam siguran. Da budem potpuno jasan, Joanikije i njegovo ustoličenje je dio projekta iza kojeg stoji SPC i Vučić, koji se ne vole pretjerano, ali sinhronizovano rade na destabilizaciji Crne Gore.

Njihova namjera je da se potpuno marginalizira Crnogorska pravoslavna crkva. Međutim, pravi udari na Crnu Goru tek slijede. Ukoliko se promijeni zakon o državljanstvu na čemu insistiraju prosrpske stranke uz podršku Beograda, onda će nastati nesaglediv haos - upozorava Korać.

Smatra da se BiH suviše drži po strani kada su u pitanju previranja u Crnoj Gori.

- Ako bi Vučić, koji je isti Vojislav Šešelj, uspio ostvariti svoj plan u Crnoj Gori, dobio bi veliki zalet za osvajanje BiH. No, tvrdim da se BiH ne može podijeliti. Ali ima jedna stvar koja nas treba zabrinuti. Da li je šutnja evropskih lidera kada su u pitanju dešavanja u Crnoj Gori, članici NATO-a, tek slučajnost ili se nešto valja iza brda - pita se Korać.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.