open-navfaktor-logo
search
Direktor SPS-a
Žarko Laketa: Christian Schmidt u BiH ušao kao diplomata Njemačke, a ne UN-a, on nije...
Direktor Službe za poslove sa strancima (SPS) Bosne i Hercegovine Žarko Laketa oglasio se saopćenjem za javnost vezano za boravak Christiana Schmidta u BiH, a u vezi, kako je naveo, "stalnih natpisa u sredstvima javnih informisanja, želi informisati javnost da pojedinci svoje interpretacije nezakonitog djelovanja, smatraju za sveto slovo".
07.11.2023. u 14:22
get url
text

- Christian Schmidt nije imenovan adekvatnom rezolucijom UN-a i samim tim nije visoki predstavnik. Rezolucija kaže: "Strane zahtijevaju postavljanje visokog predstavnika, koji će biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a".

Isti je granični prelaz prešao kao poslanik, odnosno kao diplomata Savezne Republike Njemačke a ne kao diplomata UN-a. Dozvolili smo da građanin Njemačke misli da je donio Zakon - navodi Laketa.

Dodaje kako "zakon u ovoj državi donosi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske kao i Parlament Federacije BiH".

- Svojim neovlaštenim aktivnostima dovodi do urušavanja Ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Pošto svi smatraju da se mogu ponašati mimo Zakona, svaki predstavnik Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine će po Zakonu štiti interese Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika. Nećemo dozvoliti klasičnu zamjenu teza, nije dobro da se i mi, predstavnici iz Republike Srpske, ne budemo ponašali po Zakonu jer trenutno smo jedini koji štite Dejtonski mirovni sporazum - navodi Laketa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.