open-navfaktor-logo
search
Redovna sjednica
Zasjeda Vijeće ministara BiH, na dnevom redu imenovanja i istek mandata čelnika većeg broja institucija
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto za sutra je zakazala redovnu sjednicu.
08.02.2023. u 19:49
get url
text
Vijeće ministara BiH

Na predloženom dnevnom redu ne nalazi se pitanje odluke o slanju pomoći u Tursku nakon razornih zemljotresa, ali se većina od oko 60 tačaka tiče imenovanja i istek amandata u institucijama Bosne i Hercegovine.

Tako će se pred ministrima između ostalog naći i rang lista uspješnih kandidata za izbor čelnika policijskih agencija Bosne i Hercegovine koja je dostavljena još sredinom augusta prošle godine. No ne očekuje se da Vijeće ministara BiH potvrdi ova imenovanja s obzirom na to da su HDZ i stranke "Osmorke", odnosno sada "Šestorke" na državnom nivou, uz saglasnost SNSD-a, prema nezvaničnim saznanjima, dogovorile da će svi konkursi za direktore i zamjenike direktora državnih policijskih agencija biti poništeni i raspisani novi, i to odmah po konstituisanju Vijeća ministara BiH.

Na dnevnom redu predložena su imenovanja direktora i zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima, zamjenika direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, direktora i zamjenika direktora Agencije za policijsku podršku, zatim drugi krug glasnaja o imenovanju članova Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995....

Pred ministrima bi se trebale naći informacije o isteku mandata generalnom sekretaru Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ravobranioca i dva zamjenika pravobranioca Bosne i Hercegovine, kao i direktora Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, Instituta za standardizaciju, Agencije za osiguranje BiH, Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, IDDEEA-e...

Na dnevnom redu određivanje članova komisija za izbor direktora Direkcije za evropske integracije, Direkcije za ekonomsko planiranje, Instituta za intelektualno vlasništvo, zamjenika direktora Agencije za unapređenje stranih investicija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.