open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Zasjeda Zastupnički dom BiH: Državni zastupnici o javnim nabavkama i govoru mržnje
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati izmjene Zakona o javnim nabavkama koje predlaže Vijeće ministara BiH po skraćenom zakonodavnom postupku.
25.05.2021. u 08:29
get url
text

Izmjene tog zakonskog rješenja potrebne su jer je to jedan od 14 prioriteta koje je Evropska komsija postavila pred Bosnu i Hercegovinu za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji te zbog daljnje harmonizacije s direktivama EU.

Također, pet i pl godina od početka primjene Zakona kao i analizom efekata primjene uočeni su određeni problemi u primjeni pojedinih odredbi te se ovim zakonom ispravljaju tehničke greške, koje su nastale kao rezultat velikog broja amandmana i lošeg prijevoda s engleskog jezika.

Njime će se, kaže predlagač, izvršiti i harmonizacija antikorupcijskih mjera te povećanje transparentnosti, kroz objavu planova nabavki na jednom mjestu, praćenje realizacije ugovora, kao i svih promjena vezano za realizaciju ugovora, jer su stvorene pretpostavke za sve objave definirane Zakonom budu na portalu javnih nabavki.

Na prijedlog Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu danas bi trebala biti razmatrana i tri zakona i to Prijedlog zakona o Visokom tužilačkom vijeću BiH, o Visokom sudskom vijeću BiH i o Uredu disciplinskog tužioca.

Dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić predložio je izmjene Krivičnog zakona BiH koji bi trebao regulirati pitanje govora mržnje nakon što Vijeće ministara BiH nije u zadatom roku od 60 dana dostavilo Prijedlog zakona o sprečavanju nezakonitog govora mržnje na internetu.

Naime, u Izvještaju Evropske komisije protiv rasne netolerancije iz 2016. godine navodi se da se online mediji u BiH sve više koriste za prenošenje govora mržnje, a BiH je zbog institucionalnog uređenja zemlje i zbog političke klime, naročito pogodna upotrebi govora mržnje.

S druge strane, Krivičnim zakonom BiH inkriminirano je samo krivično djelo "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje" što nije dovoljno s obzirom na to da se ne kriminalizira svaki oblik mržnje u javnom diskursu, navodi predlagač u obrazloženju predloženih izmjena krivičnog zakona.

Izmjene imaju za cilj da proširi obim inkriminirajućeg govora mržnje na nivou cijele BiH da to ne bude nacionalna, rasna i vjerska mržnja nego i svaki drugi oblik mržnje, usmjeren prema pojedincu ili pripadniku grupe zbog njihove nacionalne, rasne, vjerske ili etničke pripadnosti, jezika, boje kože, spola, seksualnog opredjeljenja, invaliditeta, rodnog identiteta, porijekla ili bilo kojih drugih osobina.

Zastupnici će, kroz Infromaciju Ministarstva sigurnosti, biti upoznati o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2018. i 2019. godini te o stanju u oblasti migracija za 2020. godinu.

Pred zastupnicima je i Prijedlog odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH te imenovanje članova Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine.

Dnevnim redom predviđeno je razmatranje i nekoliko zastupničkih inicijativa te ratifikacija nekoliko međunarodnih sporazuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.