open-navfaktor-logo
search
Saopćenje IGES-a
Zaštita državne imovine: Koji su naredni koraci OHR-a?
Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) pozdravlja Odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojom je suspendovan zakon o nepokretnoj imovini bh. entiteta RS.
28.02.2023. u 14:17
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić traži od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti Zakona o imovini RS-a i privremenu mjeru

- Propao je još jedan pokušaj pravnog nasilja koje nastoji provesti entitet nad državom. Država Bosna i Hercegovina je isključivi vlasnik svoje imovine, i jedino državne institucije imaju nadležnost za donošenje bilo kakvih odluka i zakona po pitanju imovine. Postavlja se pitanje koji će biti naredni koraci OHR-a ukoliko se vlasti
bh. entiteta RS, što su i najavili, odluče na nastavak provođenja neustavnog zakona kojeg su donijeli?

Koji su mehanizmi OHR-a kojima će zaustaviti takve eventualne pravne radnje, i koje su zakonske posljedice za kršioce Odluke OHR-a, bilo da se radi o političarima ili
administrativnim radnicima u institucijama sistema? - navodi se u saopćenju IGES-a. 

Schmidt je jučer donio odluku kojom je suspendovao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a. Zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti ovog zakona i donošenje privremene mjere uputio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

Jedanaest zastupnika Zastupničkog doma i pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputilo je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a. 

 U pitanju su zastupnici iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP), Naše strake (NS) i Bosanskohercegovačke inicijative (BHI-KF) i delegati Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić, Safet Softić i Zlatko Miletić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.